Nový silniční zákon se blíží - Neblikejte na kruhovém objezdu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový silniční zákon se blíží - Neblikejte na kruhovém objezdu

Ministr dopravy Milan Šimonovský. Právě z jeho dílny vyšel nový silniční zákon, který skrývá řadu nedostatků.
Ministr dopravy Milan Šimonovský. Právě z jeho dílny vyšel nový silniční zákon, který skrývá řadu nedostatků.

PRAHA – Zákon plný nesmyslů! Čím víc se blíží polovina roku, tím víc se řidiči smějí. Od 1. července začne totiž pro české motoristy platit novela silničního zákona. Je v ní spousta dobrých věcí. To nepochybně.

Dostanete botičku, k tomu policistu

Například povinnost celoročního svícení. Bodový systém, i když je mnohými kritizován, je také celkem dobrou věcí. V silničním zákoně se však objevuje také spousta chyb, nad kterými zůstává opravdu rozum stát. Aha! vám přináší některé z nich. A ty stojí opravdu zato!

Kamiony
Pokud jste se těšili na silnice a dálnice o víkendu bez kamionů, máte smůlu. Podle nového silničního zákona smějí od 1. července jezdit kamiony po českých silnicích nejen v sobotu, ale i v neděli dopoledne. Místo toho budou mít v červenci a v srpnu zakázanou jízdu v pátek od 17 do 21 hodin. Zase zkrátka úřadovaly »chytré» úřednické hlavičky. Až do teď platil zákaz kamionů na dálnicích v neděli od 00.00 do 22.00. A v době od 1. července do 1. srpna i v sobotu od 7.00 do 20.00.

Dálniční známka
Za co můžete při jízdě autem dostat největší pokutu? Pokud jste hádali jízdu pod vlivem alkoholu, hádali jste špatně. Za chybějící dálniční známku! Za to vám může hrozit až půlmilionová pokuta. Ta může velmi lehce přesáhnout i cenu auta, na které známka chybí.Za jízdu pod vlivem alkoholu bude trest desetkrát nižší, a to 50 000 korun. Doteď se za chybějící dálniční známku platila pokuta okolo 1000 korun.

Antiradary
Nechcete platit pokuty za rychlou jízdu? Pořiďte si antiradar, který umí odhalovat policejní techniku měřící rychlost. Ty zákon nezakazuje. Zůstává původní paragraf, který zapovídá pouze používání přístrojů, které činnost policejních radarů ruší.

Botičky
Skoro každý dostal nebo aspoň viděl botičku na autě. Botičky i nadále budou. Ovšem teď policie bude muset i zajistit hlídání zajištěného auta před poškozením nebo krádeží. A tak místo pouze jedné botičky na autě se možná dočkáme botičky a vedle stojícího policisty, který bude vaše auto hlídat.

Blinkry na kruháči
Každý řidič bliká, když vjíždí na kruhový objezd. Ale novela zákona to výslovně zakazuje! A tak když jen ze zvyku pustíte blinkr, když vjíždíte, už jste spáchal přestupek. Blikat musíte, jen když vyjíždíte. Tak pozor na znamení o změně směru jízdy, jak praví zákon.

Úředníci
Další z věcí, na které nikdo při vymýšlení zákona nemyslel, je to, kdo zpracuje neuvěřitelně obsáhlou evidenci například bodového systému. „Bude to znamenat tisíce úředníků na radnicích navíc. Na ministerstvu si něco vymysleli, ve Sněmovně poslanci schválili, ale na to, co to znamená pro úřady, které budou agendu vyřizovat, nikdo nemyslel,“ rozčílil se jeden ze starostů, který ale nechtěl zveřejnit své jméno. „Další věc je korupce. Bodový systém je sice možná dobrá věc, ale rozhodně to zvýší míru korupce. Neukáznění řidiči se totiž budou daleko více snažit »kupovat« například policisty, aby jim do záznamů nezapsali trestné body,“ uvedl starosta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.