Rys Copperfield je po operaci: Umí packou otevírat dveře a rozsvěcet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rys Copperfield je po operaci: Umí packou otevírat dveře a rozsvěcet!

Veterinářky rysa uspaly a pak mu vyjmuly z těla kovovou výztuhu, která mu fixovala zlomenou nohu.
Veterinářky rysa uspaly a pak mu vyjmuly z těla kovovou výztuhu, která mu fixovala zlomenou nohu. (Vlaďka Hradská / Blesk)

Rysí kluk, kterého loni srazilo na Vimpersku auto, je po úspěšné operaci. Zvěrolékařky mu z nohy vyjmuly kovovou výztuhu, která mu fixovala zlomenou stehenní kost.

Záchrana vzácného zvířete si ale vybrala svoji daň. Rys zůstane v záchranné stanici pro zvířata už natrvalo. Příliš si totiž zvykl na lidi.

Osmiměsíční krasavec udivuje všechny kolem svými kousky už od první chvíle. Sám se například těžce zraněný dostal z přepravní klece. „Asi před měsícem si klec opět sám packou otevřel. Dokázal si i rozsvítit, protože vypínač byl v prostoru, kam se dostal. Je to skutečný kouzelník, proto mu nikdo jinak neřekne než David Copperfield,“ řekl mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek.

Zůstane v zajetí

O mládě se starají pracovníci Stanice pro handicapovaná zvířata Správy NP a CHKO Šumava v Klášterci u Vimperka od okamžiku, kdy bylo nalezeno. Pět dní se zraněný rys ukrýval v houštinách, než ho náhodou vyčenichal pes. Díky operaci se zbědované zvíře podařilo zachránit. „Ještě neuměl lovit. Starali jsme se o něj po operaci ve dne v noci. Zvykl si tak na péči člověka v ten nejméně vhodný okamžik. Do volné přírody už se vrátit nemůže,“ řekl vedoucí stanice Petr Juha.

Rysovi kost dobře srostla, je ve výborné formě a dál se zotavuje. Veterinářky Šárka Janásková a Barbora Součková mu nyní vyjmuly z těla kovovou výztuhu. Další operace ho ale ještě čeká na podzim. V těle mu zůstala titanová destička, která drží patní kloub a tu bude nutné vyjmout. „Každý den spořádá kilo zvěřiny. Jeho zdravotní stav ho v ničem neomezuje. Od října vyrostl, zmohutněl a přibral asi pět kilogramů,“ dodal Juha.

Kdo je David Coopperfield

Muž, po němž dostal rys jméno, je slavný americký iluzionista a mág (57). Ve svých vystoupeních již prošel Velkou čínskou zdí, dal se rozřezat kotoučovou pilou, nechal zmizet vagon Orient-Expressu, letadlo či Sochu svobody a prolétl se nad Grand Canyonem. Miláček hlavně ženského publika patří k nejlépe placeným světovým umělcům.



Autor:  hra

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.