Láska až za hrob - Jitka Smrt zabila sousedku i milence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Láska až za hrob - Jitka Smrt zabila sousedku i milence

Jitka Plavcová dostane za dvě vraždy trest ve výši 12 až 15 let.
Jitka Plavcová dostane za dvě vraždy trest ve výši 12 až 15 let. (: ČTK)

PRAHA - Dvojnásobná vražda ze zhrzené lásky. To je děsivý případ, který před více než dvěma lety otřásl obyvateli Všenor u Prahy. Obžalovaná Jitka Plavcová s přiléhavou přezdívkou »Jitka Smrt« se nyní opět vrací k soudu.

Údajná vražedkyně Plavcová v září roku 2004 ohlásila policii nález dvou mrtvol. Už při úvodním vyšetřování se však policii doznala k tomu, že sousedku Evu Součkovou (†52) uškrtila šňůrou od varné konvice. Prý poté, co našla tělo svého kladivem umláceného milence Jiřího Navrátila (†54), k jehož vraždě se jí přiznala právě Součková.

Jen o pár dní později ale sedmatřicetiletá učitelka v základní škole své doznání odvolala s tím, že ani s jednou vraždou nemá nic společného. Do sousedního domu se prý šla podívat jen proto, že sousedy dlouho neviděla. „Dveře byly zamčené. Věděla jsem, že nechávají otevřené okno od záchodu, vlezla jsem dovnitř a Jirka ležel v pokoji celý od krve. Eva byla mrtvá hned vedle v pokoji,“ popsala při jednom z předchozích soudních líčení. Krajský soud ji tak v prvním kole procesu obžaloby ze zločinu na sousedce zprostil. Odvolací soud se ale nenechal obalamutit a osvobozující verdikt zrušil.

Loni projednání případu před krajským soudem pokračovalo, senát ale nakonec obžalobu vrátil k došetření a policie pak dospěla k závěru, že žena má na svědomí obě vraždy.

Jiří Navrátil, bratranec slavné tenistky, totiž údajně býval milencem Plavcové. Ta možná neunesla, že se s ní rozešel právě kvůli Součkové.

„Lze předpokládat, že v osudný den Navrátil obžalované o změně původních plánů na společné soužití řekl,“ uvedl žalobce motiv, který mohl vést Plavcovou k vraždě. Podezřelou podle žalobce usvědčují především pachové stopy nalezené na místě činu, zejména na klíčích od domu obou zavražděných, na šperkovnici Součkové a také na šňůře od lampičky, kterou byla oběť uškrcena. »Jitka Smrt« to vysvětluje tím, že byla v domácnosti zavražděných jako doma a při neshodách s bývalým manželem tam často přespávala. Navíc v den jejich vraždy s Navrátilem souložila a při odchodu za sebou zamykala.

Na svobodě stíhané ženě hrozí 12 až 15 let vězení, za dvojnásobnou brutální vraždu možná i výjimečný trest. Hlavní líčení je zatím naplánováno do pátku, kdy by se mělo rozhodnout. Senát vyslechne další desítky svědků a soudní znalce. Včera žena odmítla dále vypovídat, prý už soudu dříve řekla vše, co o případu věděla. „Ale nezabila jsem je, je to nesmysl,“ uvedla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.