Perlu Prahy postaví na východě: Karlův most bude v Číně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Perlu Prahy postaví na východě: Karlův most bude v Číně!

Plagiátorství bez hranic!
Plagiátorství bez hranic! (Koláž Aha! – Vilém Mikyška)

Číňanům se zachtělo Karlova mostu, tak si ho postaví! Naštěstí se nepostěhuje ten pravý, ale jeho zmenšená, leč věrohodná kopie, která ozdobí zábavní park ve městě Čchang-čou.

Čtyři pilíře místo patnácti a jen osm soch místo třiceti. A kamenem ho jen obloží, jinak bude z betonu, jak velí moderní doba. Jinak ale půjde o dokonalou repliku v poměru 3 ku 2, bude tedy o třetinu menší než nejstarší pražský most. Dokumentaci projektu připravila firma Film Dekor, která měla původně most také stavět. Nakonec si ho Číňané postaví sami a vyjde je to na jeden milion korun. Bude stát v zábavním parku ve městě Čchang-čou na východě země, kam se přestěhoval i český pavilon z šanghajského Expa 2010.

Most povede od pavilonu do pražské čtvrti, kde by se měl letos návštěvníkům otevřít pro ně neznámý svět plný starobylých pražských domů a obchodů. Ty nabídnou bohatý sortiment českých výrobků, mimo jiné proslavený tuzemský křišťál. Navíc bude k dispozici malý pivovar, takže atmosféra Prahy bude dokonalá. A že má česká metropole v Asii dobré jméno dokazuje i fakt, že si v Jižní Koreji před pár lety postavili jinou podobně slavnou repliku – staroměstský orloj.

Autor:  pk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.