Hillary, Angela & Julia.. Nejvlivnější ženy světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hillary, Angela & Julia.. Nejvlivnější ženy světa

Segolene Royale
Segolene Royale (: archiv)

PRAHA – Ženy pomalu, ale jistě ovládají politiku. Překvapivě i Francie se dala na cestu žen s jednou z nejvíce okouzlujících političek v čele. Segolene Royale (51), socialistická kandidátka pro nadcházející prezidentské volby, má totiž velkou šanci stát se první ženou – prezidentkou ve Francii.

A tady jsou ty, které výrazně ovlivňují nebo ovlivňovaly politiku...

Hillary Clinton (58)
Manželka bývalého prezidenta Spojených států Billa Clintona je velmi úspěšnou senátorkou. Do senátu kandidovala poté, co se provalila Clintonova aféra s Monikou Lewinskou. Hillary hodlá příští rok dokonce kandidovat na prezidentku USA.

Angela Merkel (52)
Německá kancléřka byla nedávno zvolena nejmocnější ženou světa. Žebříček sestavil americký časopis Forbes. V německých volbách porazila Bernarda Schrödera.

Julija Tymošenko (45)
První premiérkou Ukrajiny ji jmenoval Viktor Juščenko. Po necelých osmi měsících však byla z funkce odvolána a teď stojí v čele opozice. Ona i Juščenko patřili k vůdcům tzv. oranžové revoluce.

Condoleezza Rice (52)
Americká ministryně zahraničních věcí Rice je první černoškou v úřadu ministra zahraničí, druhou ženou po Madeleine Albright. Na postu ministryně zahraničí je od listopadu 2004.

Margaret Thatcher (81)
Bývalá britská předsedkyně vlády začala v politice působit už v 50. letech 20. století. V roce 1979 se stala po předčasných volbách ministerskou předsedkyní, kterou zůstala až do roku 1990.

Alžběta II. (80)
Britská královna nastoupila na trůn v roce 1952 po smrti svého otce Jiřího VI. V roce 1947 se Alžběta provdala za prince Filipa, pocházejícího z řecké královské rodiny.

Portia Simpson-Miller (61)
Jamajská premiérka je první ženou země v této funkci. Do úřadu byla zvolena před rokem. V politice se přitom pohybuje už dvacet let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.