Jan Bursa (24): Pojišťovna se mě snažila okrást, ale já se nedal! Všechno zaplatili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jan Bursa (24): Pojišťovna se mě snažila okrást, ale já se nedal! Všechno zaplatili

Aby své auto dostal ze servisu, musel si Jan Bursa vzít úvěr.
Aby své auto dostal ze servisu, musel si Jan Bursa vzít úvěr. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Špatnou zkušenost s pojišťovnou má za sebou Jan Bursa (24). Po nezaviněné bouračce po něm pojišťováci chtěli doplatek 40 tisíc korun. Soudní spor se mu ale později podařilo vyhrát a pojišťovna mu musela peníze vrátit.

Celá patálie začala na podzim roku 2009. „Na kruhovém objezdu v Jablonci mě nabouralo auto, které jelo v protisměru. Měl jsem na své oktávce zničený celý předek, obě světla i kapotu, náraz poškodil i chladič a palivovou pumpu. Celkem to byla škoda za 180 tisíc,“ popsal Jan Bursa deníku Aha!.

Bourali jste? Plaťte!

S potvrzením od policie se vydal na pojišťovnu Generali, u které měl viník nehody povinné ručení. Čekal, že mu škodu bez problémů proplatí, byl ale nepříjemně překvapen. „Zaplatili mi jen 140 tisíc s tím, že zbytek si musím doplatit sám. Zdůvodnili to tím, že dostanu do auta nové díly, a vlastně se tím obohacuji. Chovali se ke mně, jako bych tu bouračku zavinil sám,“ popsal. Aby auto vyplatil ze servisu, musel si vzít úvěr v bance. „Neměl jsem s tím žádnou zkušenost, všichni kolem mi říkali, že je to takhle úplně běžné,“ uvedl.

Nemají na to právo

Že na doplatek pojišťovna neměla právo, zjistil Jan Bursa až po třech letech. Rozhodl se, že zkusí peníze vymoci zpět. „Šlo to k soudu a asi po měsíci jsem dostal celou tu částku zpátky,“ chlubí se výsledkem.

Jan Bursa vysoudil peníze po třech letech zpět.

Expert varuje: Nenechte se okrást!

Podobný postup pojišťoven je prý častý. „Princip je vždy stejný. Poškozený se v servisu dozví, že musí část ceny za opravu doplatit,“ popsal právník David Bascheri z Kanceláře pro ochranu práv poškozených. Lidé se podle něj často obávají soudit s tak velkými společnostmi, jako jsou pojišťovny.

Máte podobné zkušenosti? Napiště na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.