Zkuste jarní očistu: Jak zatočit s únavou a depresí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zkuste jarní očistu: Jak zatočit s únavou a depresí?

Zkuste detox pomocí čajů!
Zkuste detox pomocí čajů! (Foto Profimedia.cz)

Nachlazení, slabost, podrážděnost a únava. Komu by na počátku jara tak trochu »nehrály nervy«? Není se co divit. Po zimě, kdy sníme ledacos, se naše tělo podobá odpadkovému koši. Je proto nejvyšší čas na jarní očistu. Hladovět ale nemusíme! Jarní únavě se ubráníme úpravou jídelníčku a bylinnou pitnou kúrou.

Půst i dieta

Už staří arabští či japonští lékaři prováděli na jaře očistné půsty s maximálním vyloučením všech těžko stravitelných jídel. Mezi ně patří zejména maso, tuky, vejce, tučné sýry a tučné mléčné výrobky. „Je třeba dbát na přísun vlákniny, která je »kartáčem střev«, zvýšit přísun ovoce a zeleniny, pít ovocné a zeleninové šťávy nebo užívat psyllium,“ vysvětluje Pavel Popov, výrobce mastí a bylinných čajů. Kromě správné životosprávy se vyplatí pobývat více na čerstvém vzduchu, pravidelně cvičit nebo navštěvovat saunu.

Pitná kúra

Ne všichni jsou ale ochotni »trápit se« hlady, proto se nabízí očista v podobě pitné kúry bylinných čajů. „Existují čaje určené speciálně na pročištění, které pomohou organismu zbavit se toxinů, obnoví rovnováhu mezi trávením a vylučováním a celkově zlepší fyzickou a duševní kondici,“ říká Pavel Popov. Kúra by měla trvat nejméně 6 týdnů.

Kopřiva na ledviny

Mezi byliny, které pomůžou proti jarní únavě, patří právě kopřiva! Čaj z ní si můžeme připravit i sami doma: listy očištěných kopřiv spaříme horkou vodou a necháme louhovat. Pití kopřivového čaje přispívá ke správné funkci ledvin a podporuje čištění krve.

Pampeliška chrání buňky

Pampeliška neboli smetanka lékařská pomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním poškozením a podporuje zdravou funkci žaludku a jater. Její listy jsou celoročně dostupné v lékárnách, pro sběr je ideální brzké jaro. Lístky stačí jen vhodit do čaje a vylouhovat.

Autor:  rav

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.