Věra Špalková (81) po mrtvici potřebuje celodenní péči: Nemocnici si musí vybojovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Věra Špalková (81) po mrtvici potřebuje celodenní péči: Nemocnici si musí vybojovat!

Věra Špalková celý život platila daně, teď potřebuje pomoc a má smůlu.  Dcera Ivana Ďuričková.
Věra Špalková celý život platila daně, teď potřebuje pomoc a má smůlu. Dcera Ivana Ďuričková. (Pavel Ryšlink, ara)

Dva měsíce leží v nemocnici po mrtvici Věra Špalková (81) z Přerova. Její dcera Ivana Ďuričková (50) se marně snaží najít sociální zařízení, kde by se o maminku postarali. Marně! Takové v Olomouckém kraji existuje, ale při přijetí vyžaduje tzv. příspěvek na péči. Ten ale sociálka nemůže přiznat, protože ze zákona nesmí do nemocnice (Aha! informovalo). Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ale tvrdí, že jde o nesprávný postup!

„Přiznání příspěvku na péči není zákonem stanovenou podmínkou pro přijetí osoby do sociálního zařízení,“ uvedla Táňa Kozelková z MPSV.

Zkušenosti Ďuričkové jsou jiné. „První se vás ptají, jestli máte vyřízený příspěvek. Pokud ne, tak nemáte šanci. Dají vás do pořadníku a než se dočkáte, tak bude váš příbuzný po smrti,“ popisuje své zkušenosti.


Úředníci z olomouckého krajského úřadu nyní otočili. „Přiznaný příspěvek na péči není podmínkou. Všechna zařízení mají lůžka pro pacienty bez příspěvku,“ uvedl mluvčího úřadu Tomáš Kocych. Je tu však velké ALE! „Žádosti jsou posuzovány řediteli těchto zařízení, mají možnost je individuálně posoudit. Když však lůžka nejsou volná, není možné jakoukoliv žádost kladně vyřídit,“ dodal Kocych.

Rada ministerstva

„Pokud zařízení trvá na přiznání příspěvku na péči, doporučujeme vyžádat si tuto podmínku písemně a následně s ní seznámit Inspekci sociálních služeb, která může činnost takovéhoto zařízení zkontrolovat a podmínky přijetí prověřit,“ radí Táňa Kozelková z MPSV.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.