Jsou to motory rakety z mise na Měsíc? Z moře vytáhli trosky Apolla 11! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jsou to motory rakety z mise na Měsíc? Z moře vytáhli trosky Apolla 11!

Z hlubin oceánu je vytáhli za pomocí robotů.
Z hlubin oceánu je vytáhli za pomocí robotů. (EPA)

Vědeckým tým financovaný milionářem Jeffem Bezosem (49) ohlásil převratný objev. Ze dna Atlantiku vytáhli dva motory, které prý patří raketě Apollo 11, která pomohla dopravit na povrch Měsíce první lidi.

Bezos, zakladatel obchodního portálu Amazon.com, začal po motorech rakety Saturnu V pátrat už minulý rok. Pomocí sond je jeho tým objevil čtyři kilometry pod hladinou moře, 579 kilometrů od mysu Canaveral, odkud v roce 1969 Apollo 11 startovalo. Na své palubě mělo tři astronauty – Michaela Collinse (82), Buzze Aldrina (83) a Neila Armstronga (†82), který se jako první člověk v historii prošel po Měsíci.

„Viděli jsme jsem pod vodou říši divů, úžasnou zahradu soch z pokroucených motorů F-1, která vypráví o ohnivém a násilném konci, svědectví programu Apollo,“ napsal na svých stránkách Bezos. Dodal, že zatím není jasné, ke které misi programu motory patří, protože jejich sériová čísla nelze přečíst. Bezos plánuje motory restaurovat a umístit do muzeí.

NASA vyslala v rámci programu Apollo na Měsíc celkem šest úspěšných misí, které vynášely rakety Saturn V. Každá z nich měla pět motorů, které po vynesení odpadly a zřítily se do moře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.