Miroslava: Živím šest dětí a mám dva miliony dluhů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miroslava: Živím šest dětí a mám dva miliony dluhů!

Miroslava Duru-Jirků se svými nejmladšími dětmi. Tři starší děti byly ve škole.
Miroslava Duru-Jirků se svými nejmladšími dětmi. Tři starší děti byly ve škole. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Miroslava Duru-Jirků (38) z Vysočiny má se svým nigerijským manželem šest dětí a s mámou také velké dluhy.  Exekutory, kteří si u nich doma podávají dveře, už nepočítá! Ženy ani netuší, kolik přesně a komu dluží. Domnívají se, že hodně přes dva miliony. 

Muž paní  Miroslavy hledá práci v Praze, ona se stará se svou matkou o děti ve Velké Chyšce na Vysočině. Nyní počítají dny, kdy jim seberou to poslední, střechu nad hlavou.

Osudná nehoda

„Já už kvůli dceřiným dluhům přišla o byt v Praze a dům tady v Chyšce,“ říká se slzami v očích babička Marie (57).  Vše začalo v roce 2004. Tehdy si studentka konzervatoře Mirka otevřela v Praze na Můstku za zděděné peníze diskotéku. Slibné podnikání, do kterého prý investovala 2,5 milionu, ale přerušila dopravní nehoda. Mirka se svými, tehdy už třemi, dětmi skončila těžce zraněná v nemocnici. Podnikat za ni začala matka. Pozdě! Pár podrazů ze strany pronajímatele diskotéky, za kterou měsíčně platila 120 tisíc, a dluhy se začaly vršit.

Každý měsíc v minusu

Maminka Marie vzala vše za dceru na sebe. Ženy se vrátily z Prahy na Vysočinu. I tady si je ale exekutoři našli. „Z invalidního důchodu mi každý měsíc zbývají tři stovky. Dcera mě ze svých sociálních dávek musí živit,“ líčila žena děsivou situaci. Uhlí do domu, který jim teď jako poslední chtějí vzít, kupují na pytle. Jeden na týden. Matka šesti dětí zvažuje dokonce odchod do Nigérie. Její manžel se tam však bojí daleko větší bídy.
„Syn Francko a Mariah nastupují do základní školy. Nemám ani na to, co budou nejnutněji potřebovat. Musím zaplatit elektriku, vodu, popelnici. Jen to je přes 10 tisíc korun,“ zoufá si paní Duru s tím, že každý měsíc se jí nedostává minimálně deset tisíc korun, a dluhy tak stále narůstají.

Exekutorská komora ČR říká...

„Jedná se o typické předlužení, kdy se navršily dluhy v ohromných výších a neřešené skončily v exekucích. Soud nařídil proti paní Duru 13 exekucí. Čtyři exekuce jsou nařízené i proti paní Marii. Není ale možné, aby jí z důchodu zbývalo jen 300 Kč. Za správný výpočet srážek nese odpovědnost Česká správa sociálního zabezpečení. V případě paní Miroslavy nezapomeňme na fakt, že má šest dětí, což také zvyšuje celkovou nepostižitelnou částku.

Nejvíce dluhů vzniká právě v rámci neopatrného a neodpovědného podnikání. Jestli tedy vedete vlastní firmu, mějte její hospodaření odděleno od soukromého majetku.“



Autor:  Jiří Čada

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.