Politická hádka skončila tragédií: Studentovi (†24) prorazili lebku židlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Politická hádka skončila tragédií: Studentovi (†24) prorazili lebku židlí!

Fotografie
Fotografie (internal)

V třicátých letech minulého století byl fašismus na vzestupu nejen v Německu, své příznivce si našel i v Československu. A právě na schůzi českých fašistů přišel o život mladý student Emanuel Zahradníček (†24) z Přerova. Přestože měl útok desítky svědků, vrah nebyl nikdy vypátrán.

Čeští fašisté si 14. dubna 1933 objednali pro své setkání společenský sál na pražském Žofíně. Na místo dorazila i skupina studentů, s nimi také sympatizant sociální demokracie Emanuel Zahradníček.  

Mezi fašisty a studenty došlo podle očekávání k prudké hádce, která přerostla ve rvačku. V ten okamžik neznámý útočník použil skutečně pádný argument – ránu židlí do hlavy. Pro Zahradníčka si přijel vůz záchranné služby, který ho dopravil na kliniku uznávaného specialisty dr. Jiráska. Tam pobyl několik dní a s doporučením k domácímu ošetřování odjel domů. V Přerově se však jeho stav náhle prudce zhoršil. Trpěl nesnesitelnými bolestmi hlavy a 14. dubna 1933 zemřel v místní nemocnici v náručí své matky.

Zdánlivě nevinná rána na hlavě byla mnohem vážnější. „Byl udeřen do temene hlavy, přičemž mu byla proražena lebka a způsoben krevní výron spánkový, po němž následoval hnisavý zánět mozkových blan. Zevní znaky poranění byly velmi nepatrné,“ stálo v lékařské zprávě. Vrah mladého studenta nikdy nebyl vypátrán. Fašisté se kryli mezi sebou. Je možné, že někteří svědci útoku stále ještě žijí…

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz


Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.