Prvňák Štěpán Lacný do školy nechodí, ale...Za rok přečetl 103 knih! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Prvňák Štěpán Lacný do školy nechodí, ale...Za rok přečetl 103 knih!

Štěpán je v knihovně jako doma, čtení knížek miluje.
Štěpán je v knihovně jako doma, čtení knížek miluje. (Jan Čada)

Na první pohled úplně obyčejný bystrý klučina. Jenže Štěpán Lacný (7) z Valašských Klobouk na Zlínsku dokázal za uplynulý rok přečíst neskutečných 103 knih! Víc, než mnoho dospělých za celý život.

Štěpán je prvňák, do školy ale nechodí. Vyučují ho rodiče doma, za učiteli dochází jen na přezkoušení. Číst se naučil jako ostatní děti mezi šestým a sedmým rokem, dobře mu to jde právě tak rok. „Napřed mne bavily Čtyřlístky, komiksy, ale teď už je toho víc, třeba atlasy, encyklopedie. I dobrodružné příběhy, sci-fi. A taky básničky,“ udivuje rozsahem žánrů Štěpán.

„Baví ho třeba knížky o sportovcích, naposledy jsme se dělili o životopis Jaromíra Jágra,“ směje se rychle se rozvíjející vášni tatínek Jaromír. Jinak je ale malý louskač knih úplně stejný jako ostatní kluci jeho věku. „Moc pěkně maluje, hraje fotbal i florbal, zájmů má spoustu,“ představuje ho maminka Alena.

A kdy Štěpán čte? „Pořád,“ říká lakonicky a dodává: „Ráno, přes den i večer. Vždycky, když to jde.“ Všechny knihy si půjčuje v knihovně a stal se v ní po zásluze čtenářem roku. „Štěpán k nám začal s rodiči chodit když mu bylo dva a půl roku. Samozřejmě napřed si knihy jen prohlížel, bavily ho obrázky, písmenka, ale postupně se ten vztah měnil,“ popisuje přípravu malého rekordmana na samostatné čtení knihovnice Laďka Jařabová.

A ještě jednou věcí Štěpánek překvapí. „Taťka pracuje ve Vsetíně. A tak mne přihlásil do knihovny i tam,“ libuje si Štěpán, který chce letos svůj čtenářský rekord překonat.


Tyhle knihy přečetl Štěpán za poslední měsíc

*L. Štíplová, J. Němeček: Slavné příběhy Čtyřlístku

*Josef Čapek: O pejskovi a kočičce

*Eva Hudečková: V moci kouzel

*Karen McCombie: Dóóóst dobrej vopruz

*Bohumil Říha: Honzíkova cesta

*H. Ch. Andersen: Nejkrásnější pohádky

*Michal Černík: Kykyryký, dobrý den

*Oceán, encyklopedie

*Rostliny od A do Zet, encyklopedie

*Russell Ash: Velké divy světa

*Brian Selznick: Velký objev Huga Cabreta

*Jaromír Jágr: Z Kladna do Ameriky


Přečtěte si
repro
21. 3. 2013 • 18:06

Hodně štěstí ve výběru knih

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.