Žvýkačka: 7 důvodů, proč ji žvýkat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Žvýkačka: 7 důvodů, proč ji žvýkat!

Žvýkání je zdravé. Ve školách by ho neměli zakazovat.
Žvýkání je zdravé. Ve školách by ho neměli zakazovat. (scom)

Zákaz žvýkání! Jsme ve škole, a ne na pastvě! Tohle nám vtloukali do hlavy od raného věku. A je to možná škoda. Žvýkání má totiž blahodárný vliv nejen na zuby, ale i na paměť a soustředění.

Stres

Žvýkání snižuje stres a napětí. Je doporučováno pro lidi, kteří trpí úzkostí, kupříkladu při letech letadlem. 

Chuť na sladké

Vědecké studie prokázaly, že žvýkání snižuje chuť na sladké a slané pamlsky. Pomáhá tak snižovat příjem kalorií v průběhu dne.

Paměť

Vědecké studie prokázaly, že studenti, kteří při žvýkali, dosáhli lepších výsledků než ti, kteří nežvýkali. Při žvýkání se totiž aktivuje část mozku zvaná hipokampus, zodpovědná za ukládání informací.

Cvičení

Při samotném žvýkání spálíte 11 kalorií za hodinu. To je srovnatelné s 20 minutami chůze nebo čtvrthodinou jízdy na kole. I žvýkačky bez cukru však obsahují okolo 5 kalorií, takže první půlhodinu žvýkáním nehubnete.

Trávení

Žvýkání žvýkačky podporuje pohyb ve střevech a zvyšuje produkci slin. Tím zlepšuje trávení jídla a zabraňuje pálení žáhy.

Koncentrace

Žvýkání zvyšuje koncentraci a soustředění. Proto byla žvýkačka nedílnou součástí výbavy vojáků i atletů. V některých školách je žvýkačka povolena při psaní písemek.

Zuby

Zvýšená produkce slin a mechanický účinek žvýkaček má blahodárný vliv na kvalitu zubů a skloviny. Žvýkání také bělí zuby a zlepšuje vůni dechu.

Autor:  ja

Přečtěte si
drmartin
17. 3. 2013 • 22:16

jako šprcku,je to levnější

vilaamalka
17. 3. 2013 • 11:19

žvýkačky a na stomatologickou péči, protože vytahuje plomby.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.