Karel Špaček zachránil život Janě: Daroval jí kostní dřeň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Karel Špaček zachránil život Janě: Daroval jí kostní dřeň!

Jana Vršecká při setkání se svým zachráncem.
Jana Vršecká při setkání se svým zachráncem. (Foto pro Aha! – Jan Čada)

„Já a hrdina? To ani náhodou,“ říká o sobě Karel Špaček (43), modelář forem ve strojírně otrokovické pneumatikárny. „Hrdina, to je někdo, kdo zachrání třeba děti z hořícího domu. Já jsem jen daroval kostní dřeň a bylo štěstí, že jsem našel uplatnění jako dárce,“ uvádí skromně, přestože daroval život.

Díky Karlovi je na světě Jana Vršecká (29) z Prahy. Mladá žena, kterou Karlova krev a um lékařů z plzeňské fakultní nemocnice při transplantaci a pak následné léčbě v pražském Motole poslaly znovu do života. Dnes tak Jana žije jako její vrstevníci a pracuje v soukromém zdravotnickém zařízení.

Šlo jí o život        

Přitom v roce 2000 se Janě po prodělané žloutence ohlásila aplastická anémie, a tehdy sedmnáctiletá dívka neměla daleko na onen svět. Transplantace byla naštěstí úspěšná.

Podruhé se narodila       

Se svým »druhým otcem« Karlem Špačkem se potkali až za sedm let, když Jana projevila zájem o to, dozvědět se, komu vděčí za svůj život. „Panu Karlovi bych chtěla znovu moc a moc poděkovat, přeji mu hlavně zdraví. Už to bude pět let, co jsme se viděli, snad nám to brzo zase vyjde,“ vzpomíná jen v tom nejlepším Jana, která se díky dárci vlastně podruhé narodila.

Bolí dárcovství?     

Dárcovství kostní dřeně provází celých dvacet let, co se u nás provádí, jedna velká fáma. Jde prý o zákrok, který je mimořádně bolestivý. „Ale vůbec ne, odběr mi dělali v narkóze, provádí se z pánevní kosti. Nikdo se opravdu nemusí v nejmenším bát. Druhý den jsem jel domů. Máte jen pár dnů pocit, jako byste spadli na zadek, to je všechno,“ vysvětluje Karel Špaček.

Zachraňte život

Staňte se také dárci kostní dřeně a zachraňte lidský život! Je-li vám mezi 18 a 35 lety a jste zdraví, přihlaste se do registru kostní dřeně. Už jen tím, že si necháte odebrat zkumavky krve ze žíly, dáte nemocným naději. Více informací s kontakty na odběrová centra najdete na www.kostnidren.cz nebo www.darujzivot.cz.

Karel Špaček se přihlásil za dárce kostní dřeně a zachránil život.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.