Oko potěší, zdraví prospějí: Květiny, které čistí vzduch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Oko potěší, zdraví prospějí: Květiny, které čistí vzduch!

Květiny, které vám pomohou!
Květiny, které vám pomohou! (Foto scom)

Všechny rostliny produkují kyslík. Většina z nich také dokáže zkrášlit váš příbytek a významně ho zútulnit. Pokojové květiny, které vám dnes představujeme, jsou však ještě navíc prospěšné jako přírodní čističe vzduchu! Ocení to zejména alergici a astmatici, ale také ti, kterým na tom, co doma dýchají, opravdu záleží.

Pokojové rostliny, které vydrží vše:

Tchýnin jazyk (Tenura)

Absorbuje ze vzduchu škodlivé oxidy dusíku a také trichloretyleny a formaldehyd, které se uvolňují například z lakovaného nábytku. Jelikož jde o rostlinu velmi odolnou, bude prospívat dokonce i na chodbách nebo v tmavých místnostech.

Do paneláku:

Podle vědců z Amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) odstraňuje ze vzduchu formaldehydy a zároveň je jeho přírodním zvlhčovačem. Hodí se tedy například do panelových bytů, kde je suchý vzduch.

Pro kuřáky:

Zelenec (Chlorophytum)

Výborně odstraňuje monoxidy uhlíku, toxiny a ostatní nečistoty. V zásadě je zelenec nejuniverzálnější rostlinný filtr a vhodný je především do bytů, kde se kouří.

Proti plísni:

Lopatkovec (Toulcovka)

Postavte si tuto půvabnou květinu do prádelny, koupelny nebo vlhkého bytu. Je totiž známá tím, že z ovzduší kromě formaldehydu a trichloretylenu odstraňuje spóry plísní.

Do ložnice:

Gerbera

Tato krásně kvetoucí rostlina nejen že odstraní ze vzduchu benzen, ale je prospěšná i v ložnicích. Ze vzduchu odstraňuje dioxidy uhlíku a vydává velké množství kyslíku během noci. U nás je známá spíš jako řezaná, ale prodávají se i hrnkové gerbery.



Autor:  rav

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.