Eva Kišová: Doktoři mi zabili syna Káju (†21) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Eva Kišová: Doktoři mi zabili syna Káju (†21)

Maminka Eva s fotografi í svého syna.
Maminka Eva s fotografi í svého syna. (Aha! – Martin Pekárek)

BŘEZÍ – „Přemýšlela jsem, co Kájovi koupím k Ježíšku. Nakonec jsme mu kupovali bílou rakev a kytici,“ pláče maminka Karla Kiše (†21), který zemřel 29. října 2006 ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice na zanedbaný zánět slepého střeva. Do nemocnice ho poslala praktická lékařka s diagnózou zánět slepého střeva.

Trest? Lékař přišel o funkci, ale léčí dál...

„Chirurgové Káju dvakrát poslali domů s tím, že jde jen o »zaražené« větry nebo střevní virózu,“ je zoufalá maminka. Když se do špitálu dostal potřetí, bylo na záchranu života už pozdě…

Karel se narodil jako druhé z dvojčat s lehkým poškozením mozku. Od osmnácti let žil v Ústavu sociální péče ve Střelicích. Právě tam začal mít bolesti a začalo cestování sanitkou do nemocnice a zpátky. Z poslední třetí cesty se už mezi své kamarády nevrátil…

„Vůbec netušíme, jak Káju léčili. Máme k dispozici jen lékařskou zprávu, která popisuje, co se odehrávalo při třetím příjezdu Káji do nemocnice. Nevíme ani přesnou diagnózu smrti. Nevíme, na co přišli při pitvě. V úmrtním listě není příčina smrti vyplněna. V nemocnici mi paní doktorka řekla, že si všechno musím vyžádat přes obvodní lékařku, že se mnou v nemocnici nikdo nebude jednat,“ vypráví Karlova maminka.

Jenže nepochodila ani u obvodní lékařky Marie Novákové. „V kartě je pouze zpráva z poslední návštěvy nemocnice. Z předchozích dvou dnů nebyly. Dostali jsme je po urgencích až včera, kdy se o případ začalo zajímat Aha!“ říká Eva Kišová. „Paní doktorka Nováková mi řekla, že by byla ráda, abych s tím něco dělala, že je to už do roka druhé úmrtí z ústavu. Poslala do Bohunic kluka se zauzlenými střevy a také umřel,“ pokračuje Kájova máma.

„Paní Kišová jako matka podnikla určité kroky a já jako ošetřující lékař se k případu nemohu do tisku vyjadřovat. Musím počkat, zda budu oficiálně vyzvána,“ uvedla pouze Karlova lékařka Marie Nováková.

„I ošetřovatelky v ústavu říkaly, že šlo o zcela zbytečnou smrt a že by bylo potřeba s tím něco dělat. Samy byly v šoku, jak s Kájou v nemocnici jednali. Že s ním zacházeli jako s druhořadým člověkem. Jako s něčím, co v pracovní době pana doktora obtěžuje,“ říká Eva Kišová.

Karel podle maminky sice špatně vyslovoval, ale pokaždé se dorozuměl. „Šlo jen o to chtít,“ tvrdí Kišová

Ředitel nemocnice Jan Burian věděl, že k neobvyklému úmrtí pacienta v nemocnici došlo. Nikdo se ale rodině neozval a za smrt neomluvil. „Přednosta oddělení dával řediteli informaci o mimořádné události. To znamená, že všichni věděli, že někdo z oddělení něco zpackal. Zarazilo mě, že pan Burian neměl v sobě tolik slušnosti, aby zvedl telefon nebo napsal a řekl: Stala se tady chyba, bohužel… Zareagovali až na náš dopis,“ popisuje maminka. A jaká byla reakce nemocnice na dopis rodičů? „Odvolali prý z funkce šéfa operačních sálů. Léčí ale dál. Co když ublíží někomu i příště? A taky nám nabízí odškodnění. Jaké ale mohou nabídnout odškodnění, když je náš Kája mrtvý,“ nedokáže udržet slzy maminka Eva.

„Nedovedete si představit, jaké to je vidět umírat vlastního syna. Když jsem ho uviděla na posteli, tak jsem ho nepoznala. Jemu nefungovalo už nic. Ledviny, játra, byl na dýchacích přístrojích. Byl celý podlitý, modrý, nevnímal. Držela jsem ho za ruku a on byl tak ledový, on už byl snad mrtvý. Odcházela jsem od něj v půl deváté, za hodinu zemřel,“ pláče maminka.

„Pokaždé, když jsme jeli s Kájou kolem nemocnice, ptal se: Mami, co to je? To je nemocnice? Vždycky jsem mu říkala: Kájo to je Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. A on se to učil zpaměti. Kdyby mě tenkrát napadlo, že mi tam kluka zabijou…?“ uzavírá maminka Eva a jen těžko zadržuje další slzy.

Tak bolestivá byla Karlova smrt!

  • 26. 10. 2006
    Káju bolelo bříško a měl teplotu. Po vyšetření určila praktická lékařka diagnózu zánět slepého střeva a nechala Káju odvézt sanitkou do Fakultní nemocnice Brno. Tam ho na ambulanci vyšetřili a řekli, že má jen střevní chřipku, a poslali zpátky domů.
  • 27. 10. 2006
    Druhý den měl Kája stále bolesti břicha a teplotu, tak ho znovu vezli do nemocnice. Opět vyšetřovali a zase ho poslali zpátky domů s tím, že se nic neděje.
  • 28. 10. 2006
    Kája měl takové bolesti, že musel chodit v předklonu. Hned ráno pro něj jela sanita záchranky a vezla ho narychlo do nemocnice. Na chirurgické ambulanci zvracel a zkolaboval. Okamžitě byl z chirurgie přeložený na ARO, kde Káju museli resuscitovat. Když se pacienta podařilo vrátit do života, volali na konzilium (radu) chirurga, který teprve po třech dnech rozhodl: Musí se operovat. Ve 12.10 byl odvezen na sál.
  • 28. 10. 2006
    Druhý den ve 12.50 provádí lékaři na operačním sále revizi operovaného břicha. Kájův zdravotní stav se ale stále jen zhoršuje. Od kolapsu na chirurgické ambulanci se již nikdy neprobral. Ve 21.35 teprve jednadvacetiletý Karel Kiš umírá!

Fakultní nemocnice Brno o případu nechce mluvit! Proč?

Fakultní nemocnice Brno se k případu podivného úmrtí svého pacienta nevyjádřila. Ve středu 3. ledna slíbila mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová, že vyjádření ředitele Jana Buriana zašlou do čtvrtka 4. ledna dvanácté hodiny. Včera se však několikrát po telefonu omlouvala, že stanovisko k případu zašlou později.

Nakonec nám sdělila: „Pan ředitel se rozhodl, že na otázky odpoví sám. Bohužel je dnes pracovně zaneprázdněný. Nemohu slíbit, že stihneme vaši uzávěrku. Nezlobte se na mě, nemohu vám více pomoci,“ uvedla jen mluvčí nemocnice. Včera odpoledne proběhlo také jednání mezi nemocnicí a rodiči zemřelého Karla Kiše.

„Vysvětlili nám, jak k zanedbání lékařské péče došlo, a nabídli finanční odškodnění. Dokonce nám dali i lékařské zprávy, které v dokumentaci chyběly. Stále se nám ale nelíbí, že lékař, který zavinil smrt našeho syna, dál léčí, přišel jen o funkci a roční prémie. Lidský život má cenu jen pár tisíc? Co když ublíží příště někomu dalšímu?“ ptá se Eva Kišová.

5.1.2007

Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.