Orantgutan Kama (†41) z pražské ZOO: Miloval velká ženská prsa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Orantgutan Kama (†41) z pražské ZOO: Miloval velká ženská prsa!

Z kočárku laškoval s návštěvníky
Z kočárku laškoval s návštěvníky (Foto – Zoo Praha, V. Motyčka, V. Bischof )

Orangutan Kama (†41) – opičí legenda spjatá s historií pražské zoo. Jeho životní pouť skončila letos 26. února pár dní poté, co v Praze přišlo na svět po 41 letech druhé orangutaní mládě. Kama už ale bude navždy prvním orangutanem narozeným v Československu. Byl miláčkem ošetřovatelů i veřejnosti. Jeho život byl naplněn láskou, věčnou touhou po ženách, ale i krušnými chvilkami s vášnivými orangutankami. V jádru byl opičák, ale v srdci si uchoval úzké pouto k lidem. Jaký legendární Kama byl? Tak šel jeho čas.

Máma Soňa a táta Bimbo

Kamoušovu mámu Soňu (vpravo) přivezl do Prahy řecký námořník v roce 1961. O rok později dostala partnera Bimba. Dospívali spolu a vytvořili dobrý pár. Za 10 let se jim narodil synek Kama. Oba pocházeli z volné přírody, a tak i jejich potomek byl pro chov geneticky velmi cenný.

Mateřskou náruč našel u lidí

Soňa byla nezkušená prvnička a s miminem si nevěděla rady. Opakovaně ho podávala lidem. Kamy se nakonec ujala ošetřovatelka Božena Gottfriedová. Krmila ho z láhve, cvičila s ním.

Uměl být ublížený chudinka

S lidmi to Kama vždycky uměl. Od malička dokázal hrát ublíženého chudinku. Miloval, když o něj pečovali. Brzy poznal, že když mu není dobře, starají se o něj ošetřovatelé víc, a tak každý příznak choroby prostřednictvím svých madlových očí pořádně rozehrál.


Z kočárku laškoval s návštěvníky

Kama zbožňoval jízdu v kočárku po zoo. Nejednou návštěvníky zaskočil, když se chtěli podívat na miminko. Z kočáru nejprve vylezla rezavá ručička a pak střapatý orangutan.

Byl velký mlsoun

Za sladké by dal Kama život. Pomeranče, banány a hrozny to bylo jeho. Dokázal i simulovat, aby si vynutil trochu oblíbené Coca Coly. Věděl, že při zažívacích potížích dostane hlt koly jako lék.

Měl rád svůj klid

Kamouš nebyl nikdy velký dobrodruh. Měl rád svůj klid. Jednou, to byl ještě prcek, šel mimo pavilon, zapadl do kopřiv a ječel na celou zoo, aby ho někdo zachránil. Od té doby byl raději pecivál.


Spokojeně dožil na svém ostrově

Poté, co Kama zplodil dva syny, nechtěl mít se samicemi už nic společného. Nesnášel, když ho vášnivé partnerky usurpovaly. Jedna mu málem ukousla penis, z druhé se zhroutil. Pak dostal svůj ostrůvek. Z něj spokojeně sledoval dění kolem až do konce života. Zemřel v úctyhodném věku na selhání orgánů.

Synové Filip a Pagi

Navzdory Kamovým potížím namluvit si orangutanku, zplodil v letech 2000 a 2001 se samicí Úpitou dva potomky Filipa a Pagiho. Oba dnes žijí v Bratislavské zoo.

Na lidi nikdy nezapomněl

Na blízké lidi a hlavně svou ošetřovatelku Boženu Gottfriedovou Kama nikdy nezapomněl. I v dospělosti, když za ním přišla, ji vždy poznal a vítal. Ona se mu stala »matkou«. Právě proto celý život pak snil místo o opicích o ženách s velkými ňadry.



Přečtěte si
jiriforman
11. 3. 2013 • 10:37

S tebou souloží nějaká ošetřovatelka?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.