Nejúspěšnější český sjezdař Kurt Hennrich: V 81 letech na lyžích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejúspěšnější český sjezdař Kurt Hennrich: V 81 letech na lyžích!

Senior má následovníka, závod na Lipně jel i jeho osmiletý vnuk Tomáš
Senior má následovníka, závod na Lipně jel i jeho osmiletý vnuk Tomáš (Vlaďka Hradská / Blesk)

Kurt Hennrich (81) obsadil v roce 1956 na zimní olympiádě v italské Cortině d´ Ampezzo sedmé místo ve sjezdu. Tehdy netušil, že se tím nadlouho zapsal do dějin českého lyžování. Od té doby ho totiž žádný domácí lyžař nepřekonal. Starý pán ale nezahálí ani nyní. Podniká a pořád ještě lyžuje!

Kurt Hennrich dnes žije životem aktivního veterána, který má sport jako koníček. Málokdo ale ví, že tento lyžařský samouk ve 14 letech málem přišel o oko. „Kamarádi našli granát, rozebral jsem ho, vysypal třaskavinu, ale zůstala tam rozbuška. Pustil jsem se do ní pilníkem a došlo v výbuchu. Při závodech jsem pak na jedno oko hůř viděl,“ přiznal Hennrich. Po olympiádě dva roky trénoval národní tým, vystudoval vysokou školu a pak se věnoval rodině a práci v Chemopetrolu.

Návrat po 30 letech

K závodění se vrátil po třicetileté přestávce. Energie mu zbývalo tolik, že se po revoluci pustil dokonce i do podnikání. Se synem založil společnost na dodávky nerezové oceli, v níž je dodnes jednatelem.

Od lyžování v pozdním věku ho neodradily ani úrazy. Před čtyřmi lety si po pádu z kola zlomil stehenní kost. „Stále tam mám železa. Loni mě sejmul snowboardista. Ze svahu mě odvezli mě v bezvědomí. Ale to mě nezastaví. Letos jsem si v Itálii sjel olympijskou sjezdovku, kde jsem kdysi závodil. Jel jsem i na Klínech Old Cup a ještě si v sezoně pár závodů dám,“ řekl při závodech Lipenský mistr Hennrich.

Kdo je Kurt Hennrich

Narodil se 28.srpna 1931ve Vysoké Peci u Jirkova. V roce 1953 se stal členem reprezentačního družstva sjezdařů a v roce 1955 získal titul mistra republiky ve slalomu. Na ZOH 1956 v Cortině d´Ampezzo dosáhl mimořádného úspěchu, když skončil na 7. místě ve sjezdu. Jeho výkon dosud nikdo z českých závodníků nepřekonal. Po ukončení kariéry trénoval dva roky národní tým. Stál u zrodu lyžařských středisek na Klínovci, Klínech a v Rokytnici.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.