Pohřeb obětí tragédie ve Frenštátě: Andílci odletěli do nebe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb obětí tragédie ve Frenštátě: Andílci odletěli do nebe!

Malé bílé rakve a bílé růže přiměly k slzám každého.
Malé bílé rakve a bílé růže přiměly k slzám každého. (Martin Hurda)

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM (sč, iža, vet) – Dvě dětské bílé rakve se zlatým zdobením, krajkami a kyticemi bílých růží – v jedné Adélka (†2) Konvičková, ve druhé její bráška Radímek (†5). Frenštát pod Radhoštěm se včera v slzách loučil s prvními oběťmi masového vraha Antonína B. (†57), který z nenávisti k lidem odpálil plynem do povětří panelák, v němž děti s rodiči žily.

Síní se nesly melodie z Příběhů včelích medvídků, Včelky Máji a Pohádek z mechu a kapradí. Adélka s Radímkem už oblíbené písničky neslyšeli. V pěstičce měl každý bílého andílka od rodičů, aby je chránil, u sebe oblíbeného Mickey Mouse, aby si měli v nebi s čím hrát. Tři stovky lidí jim přišly dát poslední sbohem. Do smuteční síně se všichni ani nevešli. Mnozí nedokázali zadržet pláč. „Nic už naše sluníčka nevrátí. Radímek měl jít do školy a tolik se na ní těšil. Adélka už začínala mluvit celé věty. Andrejka s Ondrou pro děti doslova dýchali. Proč zrovna jim musela vzít takové štěstí lidská zrůda,“ hořekovala Jana Škrobalová, příbuzná rodiny Konvičkových. I ji nakonec přemohly slzy.

Bezmoc a rozhořčení

Na pohřbu nepanoval jen žal, ale také pocity bezmoci a rozhořčení. „Všichni věděli, co je to za nebezpečného šílence a psychopata. Za všechno může město a policie. Nikoho stížnosti lidí v domě nezajímaly. Několik let těm lidem nikdo nepomohl. Starostka by měla rezignovat!“ řekl příbuzný mrtvých dětí Robert Blažek.

Dědeček Konvička: Hlídejte si sousedy

Dědeček Adélky a Radímka Jan Konvička apeloval na všechny, ať si hlídají své sousedy. „Nenechte to dojít tak daleko, aby umíraly nevinné děti! Choďte na úřady a na policii stále dokola a bombardujte je do té doby, než něco udělají. Protože takové neštěstí, jaké se stalo naší rodině, se může přihodit kdykoliv a komukoliv z vás,“ varoval.

Zítra pochovají další oběti

Zítra ve Frenštátu uloží do hrobu další tři oběti výbuchu Adélku M. (†11), její maminku Ditu (†38) a babičku Milenou N. (†60). O pohřbu vraha zatím není rozhodnuto. Původně se spekulovalo o tom, že se ho rodina zřekla a na náklady státu ho nechá zpopelnit město. V pondělí údajně pohřební službu kontaktovali příbuzní, že se o obřad postarají. Od té doby se prý neozvali. Je možné, že strůjce masakru pohřbí mimo Frenštát.



Autor:  vet,iža,

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.