Nový občanský zákoník začne platit od roku 2014: Takhle vám změní život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nový občanský zákoník začne platit od roku 2014: Takhle vám změní život!

ilustrační foto
ilustrační foto (Aha! – Mária Rušinová)

Po včerejšku je jasno: Nový občanský zákoník, který změní životy lidí v Česku od narození do smrti, začne platit od 1. ledna 2014. Shodla se na tom vláda, přestože ještě nedávno zvažovala, zda novinku neodložit. Nový zákoník je nebývale rozsáhlý – má 3 tisíce paragrafů, vznikal 10 let a část právníků pláče, že se na změny nestačí připravit. Podívejte se na výběr hlavních úprav, které se vás nejvíce dotknou.

Závěť nad zákon

Poslední vůle zemřelého bude mít přednost před tzv. děděním ze zákona.

Více dědiců

Pokud člověk nenechá závěť, bude moci ze zákona dědit víc lidí. Kromě dětí, rodičů a sourozenců i prarodiče či bratranci a sestřenice.

Podmínka dědictví

Majetek bude možné odkázat s podmínkou, např. že dědic musí nejprve dostudovat.

Dluhy zemřelého

Zatím se dluhy zemřelého platí jen do výše zděděného majetku, nově dědic zaplatí dluh v plné výši, nezřekne-li se dědictví.

Stop dědění nájmů

Vnuk, kterého babička přihlásí do městského bytu, už po její smrti bude moci zůstat jen dva roky, pak nájem skončí.

Dříve dospělí

Dítě bude moci získat svéprávnost už před osmnáctinami. Musí prokázat, že má zajištěný příjem i bydlení. Právo volit či pít alkohol ale zůstává vázáno na věk 18 let.

Adopce dospělého

Půjde adoptovat i dospělého. Cílem je, aby mohla zůstat pohromadě rodina, kdyby někdo chtěl osvojit dítě, které má dospělého sourozence.

Popření otcovství

Muži budou mít šest let místo nynějších šesti měsíců na popření otcovství. Pokud s matkou dítěte nejsou manželé, zůstává půlroční lhůta.

Kradené, ale vaše

Koupíte-li kradenou věc, zůstanete jejím majitelem, pokud prokážete, že jste ji koupili v dobré víře. Oběť odškodní zloděj či překupník.

Zvíře není věc

Nově bude mít zvíře zvláštní význam jako smysly nadaný živý tvor. Kvůli jeho záchraně bude možné způsobit i větší škodu – třeba rozbít okénko u auta.

Cena zvláštní obliby

Na odškodnění získá nárok i člověk, kterému někdo zničil majetek, ke kterému má citový vztah. Tzv. »cenu zvláštní obliby« určí soud.

Odškodnění za zdraví

Ruší se tabulky, které doposud stanovují pevné částky za odškodného za smrt nebo zmrzačení člověka. Výše přiznané částky bude na soudu.

Čí pozemek, toho dům

Už nebude možné, aby dům a pozemek pod ním měly různé majitele. Nový zákon má praxi sjednocovat do budoucna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.