Do Česka se vrací svrab: Parazita roznášejí bezdomovci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Do Česka se vrací svrab: Parazita roznášejí bezdomovci!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nebezpečné kožní onemocnění z Česka v uplynulých létech téměř vymizelo. Bezdomovci se však postarali o to, že je svrab opět na vzestupu a rychle se šíří na své hostitele.

Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji, kde si pacienti stále častěji stěžují na nepříjemné svědění kůže. Lékaři později potvrdili svá podezření, že se jedná o kožního parazita zákožku svrabovou.

Jde o onemocnění, které se rychle rozšiřuje v podmínkách, kde je nedostatečná hygiena. Ale i čistotní lidé mohou být ohroženi, pokud se vyskytnou v prostředí, kde se dříve pohyboval nakažený pacient. Nikoho tak nepřekvapí, že kožní onemocnění rozšiřují bezdomovci.

„Nejčastěji léčíme svrab u lidí bez domova. Mnozí se k nám opakovaně vracejí už léta, hlavně v zimě. Přeléčíme je a vydáme potvrzení, že nejsou infekční. Bez toho je totiž odmítají přijmout do azylových zařízení. V poslední době nám však přibývají nová jména. Z toho jasně plyne, že s nárůstem bezdomovectví souvisí i šíření svrabu," řekla serveru iDnes.cz primářka kožního oddělení Městské nemocnice Ostrava Pavlína Fuksová.

Zatímco v roce 2010 bylo v Moravskoslezském kraji hlášeno 305 výskytu svrabu, loni jich bylo už 504. Navíc se dá předpokládat, že riziko nakažení bude stále vyšší.

Autor:  cam

Přečtěte si
janouch62
28. 2. 2013 • 18:54

.a foto je ze Skotska.Tam to zřejmě léčí Skotskou whisky ve formě inhalace.U nás zase pouze Čůčem z plastu

reknirmareno
28. 2. 2013 • 13:05

Ale porad lepsi jak kecat,ze Laska a pravda zvitezi nad lzi a nenavisti. Nemyslis?

reknirmareno
28. 2. 2013 • 13:04

BEZDOMOVCI NA PRACAK NECHODI. Jinak jsem si o Tobe neco pomyslel,ale nepovim co.

civavalinda
28. 2. 2013 • 08:50

prelecime ?? to si delate *** to jako chodi zadarmo k doktorovi nebo co??ja si to platim 15 let ze svyho a k doktorovi nechodim vubec a zajima to nekoho ???jeste mi posilali exekuce atd.***i zasrany tak kdyz nechodim tak proc to mam platit ??a oni to maj zadarmo nebo snad nekde pracujou a dochazi na pracak ?? to ucrcite !!cikanum a bezdakum lezou az do prdle a normalni lidi k tem se chovaj jak k povlu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.