Po tučných jídlech nepřibereme: Nejhorší jsou cukry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po tučných jídlech nepřibereme: Nejhorší jsou cukry!

Vyhýbejte se bramborám!
Vyhýbejte se bramborám! (Profimedia.cz)

Chceme zhubnout, tak omezíme tučná jídla. Je to zdánlivě logické. „Z tuku, co jíme, máme pak tuk podkožní,“ myslíme si. Ale chyba lávky. Tělo tuky potřebuje a my si bohužel většinou neuvědomíme, že nás daleko víc ničí uhlohydráty neboli sacharidy. Jedním slovem: cukry! Podívejte se, jak tloustneme...

1. Začneme myslet na jídlo, které obsahuje cukry.

2. Tělo začíná ukládat inzulín.

3. Inzulin poručí tělu, aby skladovalo mastné kyseliny, které by ve skutečnosti mělo spálit.

4. Dostaneme hlad.

5. Začínáme jíst.

6. Tělo ukládá další inzulín.

7. Strávené sacharidy se dostanou do krve v podobě glukózy.

8. Začíná nám stoupat hladina glukózy v krvi.

9. Inzulínu nadále přibývá.

10. Tuk z potravy zůstává v tukových buňkách jako triglyceridy. Vystavujemese riziku kardiovaskulárních chorob.

11. Tukové buňky nabývají na objemu.

12. Výsledek: Tloustneme!

Nejhorší potraviny

Právě po těchto potravinách se nejvíc tloustne. Rychle nám do krve napumpují glukózu, což zvyšuje hladinu inzulínu. A brání spalování tuku, který by tělo jinak zpracovalo.

Obsahující škrob – brambory, rýže, kukuřice.

Sacharidy v tekutinách – pivo, ovocné koncentráty, limonády.

Potraviny z čištěné mouky – těstoviny, chléb a pečivo, cereálie.

Tipy na sacharidovou dietu najdete ZDE >>>

Přečtěte si
sania
4. 3. 2013 • 16:30

Pečivo a přílohy nevynechávejte Řada lidí při hubnutí vynechává pečivo a výrazně omezuje příjem příloh. Tato strategie není příliš vhodná, protože tělo reaguje na nízký příjem sacharidů přechodem na úsporný metabolismus a hubnutí se stává obtížnějším. Platí tedy omezovat, ale v žádném případě nevynechávat. Po stránce energetické hodnoty není rozdíl mezi bílým a tmavým pečivem (v průměru 1000 kJ), ale po stránce nutričního přínosu jednoznačně vyhrává celozrnné pečivo. Díky obsažené vláknině celozrnné pečivo i na delší dobu zasytí. Z příloh jsou dobrou volbou brambory, rýže natural a nerozvařené těstoviny. Bílá rýže, rozvařené těstoviny nebo potraviny upravené smažením nejsou vhodné pro svůj vysoký glykemický index a v případě smažených pokrmů i vysokou energetickou hodnotou. Ostatní mlýnské výrobky (buchty, koláče, koblihy, trvanlivé pečivo) nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku a sacharidů.

britva
4. 3. 2013 • 10:04

repro
4. 3. 2013 • 08:58

Co to je za blbost, že tělo UKLÁDÁ inzulín?

aja10
4. 3. 2013 • 07:49

zrovna todleto já mám ráda /brambory,rýži/a přesto mám na svých 174cm váhu 58kg a né a né přibrat něaký to kilko!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.