Vyzrajte na zimu: 35 rad jak pečovat o vlasy, nehty i pleť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyzrajte na zimu: 35 rad jak pečovat o vlasy, nehty i pleť!

Vajíčka jsou dobrá na pánev, ale i na vlasy!
Vajíčka jsou dobrá na pánev, ale i na vlasy! (Profimedia)

Mrzne, až praští, zalézá za nehty i za límec kabátu, u nosu se houpe všudypřítomná kapka rýmy. A vy máte pochopitelně také trable s pletí, trápí vás suchá pokožka na rukou, lámou se vám nehty, konečky vlasů jsou roztřepené. Zima se na nás podepisuje negativně, zevnějšek trpí. Jak se s tím vypořádat? Nechte se poradit… Tady jsou nejlepší tipy.

JAK PEČOVAT O NEHTY

V zimním období si naše nehty zaslouží speciální péči. Rozmazlujte je, starejte se o ně. Vrátí vám to! Naše ruce bývají často hrubé, suché a bolavé. Po každém umytí na ně naneste zvláčňující krém. Chraňte je slušivými rukavicemi. A nemučte je vystavováním ostrému ničivému větru a mrazu. Vsaďte na masáž, zdravá barva rukou i nehtů se brzy vrátí.

1. Dodávejte tělu vitamíny

Třepí se vám nehty? Lámou se a jsou tenké? Je to způsobeno nedostatkem vitaminů a minerálů. A v zimě je naše tělo vyžaduje nejvíce, nemá totiž dostatečný přirozený přísun a my jsme více náchylní k nemocem. Chybí nám zinek, křemík, hořčík a vitamin B.

Co s tím? Doporučujeme jíst ryby, obilné klíčky, játra a vejce.

2. Vápník proti lámání

Lámou se vám nehty? Vyvarujte se toho! Pomůže vám konzumace více zeleniny, sezamových semen nebo mléčných výrobků.

3. Chybí vám železo

Pokud máte bledé, křehké a hrbolaté nehty, zaručeně vám chybí železo. Jezte proto více brokolice, oříšků a ovesných vloček.

4. Používejte krém

Vždy když si umyjete ruce, použijte zvláčňující krém. Doporučujeme krémy s olivovým olejem, které jsou šetrnější k vaší pokožce. V žádném případě nesmí být krém hydratační!

5. Manikúra

Ruce nevystavujte mrazu, chraňte je rukavicemi! Jednou týdně si najděte čas na zkrácení nehtů, nejlépe po koupeli, kdy je vaše pokožka zvláčněná a nehty se vám budou lépe stříhat. Kůžičku kolem nehtů nestříhejte a odlakovač používejte bez acetonu!


6. Nekousejte si nehty

Tento zlozvyk je strašákem mnoha žen. Zkoušely jste si namáčet nehty do soli či pepře, ale pořád si je koušete? Zkuste umělé nehty! Brzy zjistíte, že se kousat prostě nedají, chuťově vás neuspokojí a zničíte si tak kompletně celou manikúru. Tak si aspoň budete vážit peněz, které jste do nich vložily a nehty si kousat přestanete.

7. Zábaly a koupele

Zábaly, koupele a různé lázně pro vaše nehty jsou výborné na jejich udržování. Budou tak pevné, lesklé, nebudou se třepit a lámat. Udělejte si zábal z olivového oleje či mléka s medem. Vše najdete doma ve spíži a vašim rukám se uleví.

8. Tipy nedělního Aha!

• Minimálně jednou za týden si najděte čas na stříhání nehtů

• Nehty stříhejte do obloučku

• Zkracujte je nejlépe po koupeli, když jsou měkčí

• Každý den masírujte a hydratujte kůži v okolí nehtu

• Používejte odlakovač bez acetonu

• Používejte lak na nehty s přísadou vápníku.

• Noste rukavice

9. A babské rady…

* Na lámavé nehty zkuste koupel v rozehřátém olivovém oleji. Měl by mít nejvyšší možnou teplotu, jakou snesete. Ponořte si do oleje konečky prstů a vydržte deset minut. Olej vyživí nehty a ještě zjemní pokožku na rukou.

* Lámavým nehtům pomůže i cibule. Potírejte je rozkrojenou cibulí. Zpevní se a ztratí křehkost.

* Smíchejte rum s medem a nehty potírejte. Nechte působit a pak opláchněte.

* Ani směs medu, mléka a žloutku není k zahození.

* Pijte kopřivový čaj! Je příznivý a blahodárný nejen na nehty.

JAK PEČOVAT O RUCE

Vaše ruce vyžadují v zimě zvýšenou péči. Jsou vystavovány chladnému počasí, změnám teplot, přechodům z chladu do přetopené místnosti kanceláře či domova. Proto o ně musíme v zimě více pečovat! Ruce je třeba častěji mazat regeneračním či ochranným krémem.

10. Používejte hydratační krém

Vaše ruce se během celého dne vysušují. Doporučujeme tedy několikrát denně použít hydratační krém, který pečlivě rozetřete. Vhodné jsou i noční krémy a masky, které ruce regenerují i během spánku.


11. Noste rukavice

V zimě se doporučuje nosit rukavice, Ochráníte je tak před mrazem a vaše pokožka nebude praskat. Ruce tak nebudou vystaveny nepříznivému počasí.

12. Cvičte

Trávíte li venku delší dobu, nebo třeba i lyžujete či sáňkujete, pak provádějte jednoduché cviky, aby se vám prokrvovalo i v zimě celé tělo. Rozproudíte tím krev a ruce se zahřejí. Ruce by neměly být vystaveny extrémním změnám teplot, pokud je máte promrzlé, tak je nedávejte do horké vody. Popraskají vám a bude to velmi nepříjemné.

13. Zábaly

Na ochranu vašich rukou jsou vhodné různé zábaly a koupele s olejovou přísadou. Vyzkoušejte i parafínové zábaly.

14. Tip Nedělního Aha!

Pleť potřebuje vitamíny – především vitamíny A, C a D. Vitamín A je obsažen v rybím tuku, kapustě nebo v kukuřici. Vitamín C pak v citrusech, květáku, brusinkách a špenátu. Vitamín D najdeme např. opět v rybím tuku, v mléce a játrech.

JAK PEČOVAT O PLEŤ

Při velmi nízké vlhkosti vzduchu, která je obvykle v zimě, vaše pokožka trpí nejvíce. Je přesušená a podrážděná. Můžou vás pak trápit i ekzémy či různé vyrážky. Vzhledem k nízkým teplotám máme špatný krevní oběh v obličeji. Kůže nemá dostatek živin a kyslíku a regenerace je zpomalena. Pleť není opálená a nevypadá zdravě, je mdlá, bledá a nezdravá.

Jak mít pěknou pokožku i v zimě?

15. Hydratujte

Vaši pleť byste měli hydratovat opravdu často. Používejte hydratační krémy na bázi oleje. Čím více oleje obsahuje krém, tím je účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti. Můžete využít i různé masti na pleť.

16. Pijte hodně vody

Hydratovat pleť můžete i zevnitř. A to hlavně, když budete pít velké množství čisté vody. Pijte ji během celého dne, i když jste venku. Můžete ji nahradit i bylinným čajem. To že nemáte žízeň vy, neznamená, že nemá žízeň vaše pleť.

Tip: Užívejte také pupalkový olej nebo různé formy oleje v tobolkách.

17. Nebuďte dlouho ve vaně

Dlouhá horká koupel není v zimě úplně to pravé ořechové. Zkraťte dobu ve vaně na pouhých patnáct minut a přidejte si do ní koupelový olej, který vaši pokožku zvláční. Po koupeli se nejlépe vysprchujte vlažnou vodou. Na vlhkou pokožku ihned po koupeli naneste hydratační krém a jemně vmasírujte.


18. Neolizujte si rty!

Zná to každý z nás, je to taky takový malý zlozvyk. Říkáte si, že to uděláte jen jednou, protože se vám zdá, že máte suché rty. Ale za chvíli už rty olizujete, a tím se problém jen zhoršuje. Mějte po ruce balzám na rty a použijte ho vždy, když ucítíte pokušení.

19. Chraňte se před zimním sluncem

Používejte hydratační opalovací krémy, nejméně SPF 15. Sníh totiž odráží až 80 % UV záření. Aplikujte zejména na obličej a ruce. Můžete si také pořídit krém, který je mastný, hydratační a opalovací zároveň.

20. Mýdla jenom jemná

Vyhněte se deodoračním mýdlům, které více vysušují pokožku, a používejte jemnější a kvalitnější mýdla. Také obličej umývejte vlažnou, nikoli horkou vodou, a používejte jemné mýdlo určené přímo k mytí obličeje.

21. Tipy na masku pro mastnou pleť

Nastrouhejte jablko pěkně na jemno a přidejte lžičku medu a skořice. Vše smíchejte a naneste na pleť. Nechte působit aspoň 30 minut a poté pořádně smyjte. Můžete také použít masku z bílého jogurtu a kousku droždí.

22. Tipy na masku pro suchou pleť

Rozmačkejte velký a dostatečně zralý banán, přidejte 2 lžičky olivového oleje a žloutek. Vše smíchejte a naneste na pleť. Nechte 30 minut působit a pak opláchněte. Místo oleje můžete použít bílý jogurt.

JAK PEČOVAT O VLASY

Nejen vaše pokožka, nehty a pleť, ale i vaše vlasy trpí v zimě jako čert. A potřebují zvláštní zacházení. Všechny nepříznivé vlivy jako počasí, vítr, sníh, střídání teplot a navíc nošení čepic se projevují na našich vlasech. Jsou nadměrně zatěžované, vypadají zplihle, nevýrazně a unaveně. Zkuste tipy na ztracený lesk a tvar vašich vlasů!

23. Nefénujte

Nechte vlasy přirozeně uschnout. Fén, kulma či žehlička vám vlasy zbytečně vysuší a budou vám elektrizovat. Hydratujte svoje vlasy pomocí šamponu a kondicionéru a nechte proschnout přirozeně.

24. Udržte hydrataci

Aspoň jednou za měsíc si dopřejte profesionální péči v podobě hydratačních masek a zábalů pro vaše vlásky. Udržíte si je tak zdravé a lesklé i během zimních měsíců.

25. Zbavte se elektrizujících vlasů

Každý z nás nesnáší elektrizování. Zastavte ten nepříjemný pocit rozlítaných vlasů. Existuje mnoho přípravků na jejich prevenci. Používejte kondicionér!

26. Nemyjte si vlasy tak často

Pokud omezíte frekvenci jejich mytí, vaše vlasy vám poděkují. Časté mytí totiž způsobuje, že vaše vlasy nejsou dostatečně hydratované. Vlasy si myjte každý druhý nebo třetí den.


27. Buďte opatrní s lakem na vlasy

Vzhledem k tomu, že vás vaše vlasy neposlouchají, buď máte moc kudrlinek, nebo jsou moc rovné, či zplihlé nebo vám elektrizují, sáhnete samozřejmě jako první po laku na vlasy. Kadeřníci ale před lakováním vlasům varují, vlasy vám lak vysuší.

28. Zastřihujte konečky

Mírné zastřižení je účinnou pomocí. Odstraňte roztřepené konečky či oslabené konce jemných vlasů. Existuje i mnoho prostředků, které poškozené vlasy ošetří. Poškozená část musí odrůst a pro celkovou regeneraci je lepší ji odstranit.

29. Zvyšte příjem vitamínů a stopových prvků

To jak vypadají vaše vlasy, také ovlivňuje spousta jiných faktorů. Stres a psychické problémy dělají hodně. Zvyšte tak přísun vitaminů a stopových prvků.

Vlivy, které působí na naše vlasy

• Velké teplotní rozdíly

• Nošení pokrývek hlavy

• Časté mytí vlasů a jejich přesušování

• Nedostatek pohybu venku

• Nedostatek slunečního záření

• Nedostatečný příjem vody

• Menší přísun vitamínů

• Zvýšené pracovní nasazení

• Stres

Vlasové zábaly

Dopřejte si vlasové zábaly, které vám pomůžou obnovit poškozené vlasy. Vyzkoušejte domácí zábaly a dopřejte vlasům odpočinek. Na trhu je i veliký výběr různých vlasových kůr pro domácí aplikaci.

30. Univerzální domácí vlasový zábal

Smíchejte vaječný žloutek s rostlinným olejem a citrónovou šťávou, ricinový olej s bílým jogurtem a rumem nebo mandlový olej s heřmánkovým odvarem.

31. Vlasový zábal na mastné vlasy

Použijte zábal z tuhého bílkového sněhu, který nechte působit do zaschnutí.

32. Vlasový zábal proti vypadávání vlasů

Proti vypadávání vlasů vtírejte cibulovou šťávu s trochou koňaku nebo odvar z lopuchu.

33. Vlasový zábal na suché vlasy

Balzám na suché vlasy je olivový panenský olej nebo olej z pšeničných klíčků zahřátý na 40 °C promíchaný se žloutkem.

34. Vlasový zábal proti lupům

Proti lupům si udělejte odvar z chmele nebo si připravte kopřivovou kúra: 1 lžička kopřivové tinktury a 1/4 litru vody, promasírujte pokožku a neoplachujte.

35. Vlasový zábal pro lesk vlasů

Chcete-li vrátit vlasům lesk, dopřejte si medovou kůru. Smíchejte 2 bílky s 2 lžícemi medu a několika kapkami olivového oleje.

Tipy pro domácí vlasové zábaly

• Vlasové zábaly patří na pečlivě umyté vlasy bez kondicionéru.

• Na zábal si dejte igelit, nebo teplý ručník a až takto zabalené vlasy pro urychlení účinku fénujte.

• Zábal mějte na vlasech minimálně 20 - 25 minut.

Přečtěte si
taffi
30. 1. 2018 • 23:21

Wou! Super článek, parádní seznam tipů. Já mám tedy neoblíbenější na zimu dlouhá koupel s mimálně půl kilem soli. Krásně to uvolní celé tělo, rozpustí toxiny, zjemní pokožku, hodně lehce se pak udělá minukúra i pedikúra a pak vydatně namazat celé tělo. Třeba DermaSpa Cashmere. Lahoda!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.