VIDEO Vzácná nemoc malého chlapce (6): Zbaštil si pokojíček, včetně koberce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VIDEO Vzácná nemoc malého chlapce (6): Zbaštil si pokojíček, včetně koberce!

Snímek z videa ukazuje, jak Zach pojídá koberec.
Snímek z videa ukazuje, jak Zach pojídá koberec. (ara, Profimedia.cz)

V šesti letech sní malý Zach Tahir vše, na co přijde. Hryže do zdí, žvýká tapety, plasty, papír, prostě cokoliv. Chlapec z britského Salfordu totiž trpí vzácnou nemocí pika, která ho nutí pojídat naprosto nepoživatelné věci. Matka mu proto musela za milion korun pořídit pokoj, kde se nic sníst nedá.

Zachova máma Rachel (32) byla z hocha nešťastná. „Nemůže tomu odolat. Prostě chce sníst jakýkoliv předmět,“ říká s tím, že Zach chtěl spořádat i rolety na oknech. Prostě zaboří zuby do předmětu a snaží se ho sníst! Proto musela nechat zcela přestavět chlapcův pokoj. Radnice a několik organizací jí poskytly v přepočtu milion korun, za které pořídila pokoj, kde má nábytek jen zaoblené tvary, takže se není do čeho zakousnout. „A kamerový systém mi umožňuje sledovat Zacha ve dne v noci,“dodává Rachel, která doufá, že teď už konečně bude její syn žít alespoň trochu jako ostatní děti.

Ven mezi ně ale bohužel nemůže. Všude kolem jsou tisíce předmětů, do nichž by se pustil. A ze stejného důvodu nebude moci nastoupit do školy. Jenže problémem bude i domácí výuka. Jakmile by Zach dostal učebnici... Jedinou nadějí ženy, která se pro péči o syna vzdala práce v bance, je, že postižení zmizí stejně rychle, jako se kdysi objevilo. To se totiž u nemoci pika často stává.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.