VIDEO Výbuch ve Frenštátě: Zoufalá maminka hledala v ohni své děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

VIDEO Výbuch ve Frenštátě: Zoufalá maminka hledala v ohni své děti!

Po záchranářích nastoupí demoliční četa.
Po záchranářích nastoupí demoliční četa. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/Petr Sznapka)

¨»Uvnitř zůstaly mé děti! Proboha, zachraňte je!« zoufale křičela mladá maminka Andrea K. Plameny jí k Adélce (†2) a Radimovi (†4) odřízly cestu. „Třásla se a držela se mě. Byla v šoku a mluvila jen o dětech,“ popsala její sousedka Alena Albrechtová (53). V ohnivé pekle v neděli ve Franštátě pod Radhoštěm zemřelo i další holčička (†8) a tři dospělí. Těžké popáleniny utrpělo dalších osm lidí. Apokalypsu s největší pravděpodobností rozpoutal žhář.  Zřejmě soused Antonín B. (†62), který se měl včera podle nařízení soudu z domu vystěhovat!

Maminka Andrea a tatínek Ondřej malé Adélky a Radima vážné zranění přežili, utrpěli těžké popáleniny, když se snažili své děti z ohnivé vřavy vysvobodit. Po první explozi vyskočil Ondřej  z okna ve druhém patře, na ženu, která byla ještě v domě, podle svědků volal: »Hoď mi děti z okna, chytím je.« „Jenže v tom se ozvala druhý výbuch a už bylo pozdě,“ vyprávěl o snaze rodičů jeden ze svědků. Ženu hasiči ještě zachránili. Když se podívala do míst, kde v oknech dětského pokojíčku místo záclon už plál jen oheň, zhroutilase. Táta Ondřej málem uhořel, když se snažil do bytu vrátit a syna s dcerkou zachránit. Na poslední chvíli ho zraněného z balkonu stáhli hasiči. Oba jsou ve vážném stavu na klinice popálenin v ostravské nemocnici.

Video se připravuje ...


Pavel Šuba (38):
Divný soused topil propanbutanem
Policie, která případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení, zatím nikoho jako viníka neoznačila. Místní, ale nepochybují. „Za neštěstím stojí Antonín B. (†62). Včera se měl soudně vystěhovat z přízemního bytu. Vyhrožoval, že jestli půjde on, tak všichni,“ řekl jeden ze sousedů z domu odnaproti.
Před výbuchem se podle svědka Pavla Šuby (38) pohádal s manželkou. Ta ještě v noci z bytu utekla. „Viděl jsem ji, jak z domu odchází. Za dvacet minut došlo k explozi,“ řekl Aha! Šuba. „Měla s ním trápení. Nadělal velké dluhy, vypnuli jim doma i topení, proto si přitápěl z propanbutanových láhví,“ dodal. Oheň se podle svědků šířil bleskově a hned uzavřel veškeré přístupové cesty. „Jako by tím plynem byl nasycen celý dům. Dole stále vybuchovaly propanbutanové láhve,“ vzpomíná další svědkyně Alena Albrechtová (53).



Hasiči: Jde o dílo žháře
Úspěch svého zrůdného díla, odstřelit panelák i s obyvateli, si údajná žhář Antonín B. pojistil. Hasiči na místě tragédie, která otřásla celým Českem, našli několik ohnisek požáru – jedno v bytě právě Antonína B., druhé ve sklepě a další na jiných místech domu. Spoušť, kterou výbuch způsobil, dostala i otrlé záchranáře. V troskách nejprve objevili tělo dospělého – pomstychtivého souseda, které bylo tak potrhané, že dotyčného ani nebylo možné hned identifikovat. „Okamžik hrůzy byl, když v noci našli tělíčka třech dětí. I s hasiči, kteří jsou zvyklí na ledacos, to otřáslo, oči se všem leskly,“ řekl Aha! mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Zemřely všechny
Ve třetím patře bydlela Milena N. (†62) s dcerou (†38) a vnučkou (†8). Dívku hasiči identifikovali. Našli i těla obou žen. Po druhé dlouho pátrali, nakonec se však ukázalo, že ostatky, které objevili již v neděli, patří zřejmě oběma obětem.

Skočila z okna
Zdravotní sestru Ilonu požár v domě uvěznil. Život si zachránila skokem z okna. Nyní leží v nemocnici se zlomeninami obou nohou.






Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.