Polská média o odchodu Benedikta XVI.: Papež má rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polská média o odchodu Benedikta XVI.: Papež má rakovinu!

Benedikt XVI. - je vážně nemocný?
Benedikt XVI. - je vážně nemocný? (Reuters)

Zpráva, že Benedikt XVI. (85) končí ve funkci, obletěla v pondělí celý svět. A s ní i otázka: „Proč?“ Zatímco papež oznámil, že na vině je jeho pokročilý věk, objevila se i další verze: Rakovina!

Polská média informovala nejenom o tom, že Benedikta XVI. trápí vážná nemoc, napsala také, že Svatý otec odmítl podstoupit léčbu. Není to poprvé, co se objevila zpráva, že má papež rakovinu. Podobné informace kolovaly v tisku už v roce 2006! Podle lékařských zdrojů trápí hlavu římskokatolické církve i další zdravotní problémy – srdeční arytmie a bolesti kloubů. Silný revmatismus dokonce zavinil to, že se papež v poslední době pohybuje čím dál hůř a s častou podporou svého okolí. Lékaři mu navíc zakázali delší cesty letadlem, což pro výkon jeho funkce představovalo další vážné omezení.


Do úřadu nastoupil Benedikt XVI. v roce 2005 po smrti svého předchůdce Jana Pavla II., odstoupí 28. února. „Všichni jsme byli tou zprávou zaskočeni. O odchodu Svatého otce nevěděli dokonce ani jeho nejbližší spolupracovníci,“ citoval polský server fakt.pl Federica Lombardiho, mluvčího Vatikánu. Jedním z mála lidí, kterým se Benedikt XVI. se svým záměrem svěřil, byl jeho bratr Georg Ratzinger (89). „Vím už několik měsíců, že to chystal. Považuji jeho rozhodnutí za správné,“ prozradil agentuře AFP.



Autor:  kv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.