Maminka nemocného Dana (4): Krev mého syna je nemocná! Pomozte mi, prosím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Maminka nemocného Dana (4): Krev mého syna je nemocná! Pomozte mi, prosím!

Jitka Drábková se synem Danielem.
Jitka Drábková se synem Danielem. (Helena Lacinová)

Štěstí se odvrátilo od rodiny Drábkových z Chomutova. U jejich syna Danečka (4) lékaři zjistili vzácnou poruchou krve, trombocypenii. Rodina se snaží s novou situací vyrovnat. Přesto matka prosí čtenáře Aha!, kteří mají s nemocí zkušenosti, zda by jí poradili...

Nemoc se projevuje zvýšenou tvorbou modřin, chlapec vypadá jako potlučený nebo zbitý. „Ve školce si učitelka dokonce chvíli myslela, že Daniela doma biju,“ svěřila se Aha! matka chlapce Jitka Drábková (32).

To už věděla, že se synem není něco v pořádku. Začal kolotoč vyšetření. Nejprve v okresní nemocnici a pak v Praze, v motolské nemocnici. Tam lékaři potvrdili, že se jedná o trombocypenii. Chlapec tam nyní dojíždí na infuze a pozorování. „Opravdu účinná léčba neexistuje. Nejde sice o klasickou leukémii, ale tahle porucha krve se vyskytuje asi u 5 dětí ze 100 tisíc,“ říká Jitka. Pro chlapce, který neposeděl, to znamená omezení pohybu. „Nesmí se zranit. Proto jsme ho přestali dávat do školky. Učitelky by ho neuhlídaly. Mezi děti však chce. Ven může jen s helmou,“ vypočítávala synova omezení matka.

Je to pro mladou rodinu velký životní obrat. Jitka Drábková by proto byla ráda, kdyby jí někdo, kdo má dítě se stejnou nemocí a má už více zkušeností než ona, poradil.

Co je trombocytopenie

Jde o krvácivé onemocnění způsobené nedostatkem krevních destiček trombocytopenií bez jakýkoliv známých příčin. Projevuje se modřinami či mnohem závažnějším krvácením z nosu a dásní.




Přečtěte si
crashinda
13. 2. 2013 • 10:13

Jinak v hlavě v pořádku? Paní tady žádá o radu, ne o finanční pomoc. A že kluk neposedí? Které dítě ano? Chce si hrát, to je logické, ale nedochází mu, že mu to nemoc nedovoluje, jak by si přál. Vy ste asi nikdy vážně nemocný nebyl, že to nedokážete pochopit a Váše nepochopitelná reakce svádí k názoru, že ste akorát tupý závistivec, že je někdo v médiích a Vy ne...

denia
12. 2. 2013 • 12:29

když už chcete o nějaké nemoci psát,bylo by dobře,abyste si zjistili jak se ta nemoc skutečně jmenuje.Ona totiž není zase až tak vzácná,aby i laici neznali správný název.Takhle jste akorát za blbce,zvlášť když to píšete špatně opakovaně a tudíž to opravdu není překlep.

lhotys
12. 2. 2013 • 10:48

Dobry den, prosel jsem si touto nemoci a po nekolika pobytech v nemocnici, kde jsem dostaval kortikoidy v kapackach a pote v tabletach doma me pomohli az v UHKT v Praze, kde me dali kapacku MABTERA, ktera me kompletne vylecila. Je to hodne draha lecba, kde kapacka vyjde na nekolik desitek tisic kc a jeji aplikace se musi nekde schvalovat na gremiu doktoru. Dostal jsem ji ale az me nebylo pomoci a mel jsem znicene kycelni klouby z kortikoidu. Dostal jsem mabteru tusim 3x a pote uz 4 roky nemam problemy s touto nemoci, ale musim ted resit endoprotezy. Pokud by jste mela zajem o blizsi informace o konkretnim doktorovi a podrobnostech, kontaktujte me na emailu lhotysx@seznam.cz, jinak drzim pesti

1valentina
12. 2. 2013 • 07:31

Aj my sme si tým prešli, ťažká choroba, ale dá sa zvládnuť, hlavne postupovať pomaly

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.