Tajemná vražda komunistického tajemníka: Byla za ní pomsta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemná vražda komunistického tajemníka: Byla za ní pomsta?

Fotografie
Fotografie (internal)

Časně ráno 27. května 1948 zazvonil v Praze na Vinohradech vrah u bytu Augustina S. (†41), tajemníka sekretariátu ÚV KSČ a člena Sdružení českých partyzánů. Krátce spolu hovořili, pak zazněly tři rány. Augustin na místě zemřel. Vrah, aniž cokoliv ukradl, uprchl.

Prvotní šetření kriminalistů nasvědčovalo vraždě ze msty. Žena oběti Anna, která v té době ještě ležela v posteli, usoudila, že její muž musel pachatele znát. „Zaslechla jsem, že neznámý objednával u manžela nějakou návštěvu z Moravy.

Řekl, že by ji mohl přijmout až odpoledne,“ vypověděla později. Když zaslechla střelbu, vyběhla z ložnice. „Manžel se kácel k zemi. Strašně křičel – mrtev, mrtev!“ líčila jeho poslední slova. Vysvětlení měla i pro motiv. „Mohla to být osobní msta některých kolaborantů nebo těch, kteří nebyli uznáni partyzány,“ řekla detektivům.

Policie vraha Miloslava Ch. (23) zatkla 2. června 1948 v Olomouci. Čin doznal. Případ si »vzhledem k politické povaze činu« převzala Státní bezpečnost. Proč Miloslav Ch. střílel, zůstává tajemstvím. Jeho výpověď torzo spisu neobsahuje. Muž stejného jména je uveden mezi popravenými v roce 1949 jako oběť totalitní moci. Shoda jmen, nebo poslední stopa záhadného případu?

Proč mladík tajemníka zabil, zůstává dodnes otázkou.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.