30 osvědčených tipů proti chřipce: Sádlo, ocet i slivovice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

30 osvědčených tipů proti chřipce: Sádlo, ocet i slivovice!

Když potřebujete účinnou pomoc, sáhněte třeba po kořenech rostlin.
Když potřebujete účinnou pomoc, sáhněte třeba po kořenech rostlin. (Foto: Profimedia.cz)

Přepínání v práci, změna počasí a dlouhodobý stres. To je jen malý výčet toho, co oslabuje naši imunitu. A je samozřejmé, že chřipka zaútočí vždy, když ji čekáme nejméně. Jak se bránit? Zachumlat se pod peřinu, horký čaj nebo jedině léky? Nedělní Aha! pro vás připravilo třicet rad od našich babiček, jak na virózy a chřipku! Jsou to zaručené hity, z nichž mnohé jste neznali. I kdyby chřipku nevypudily hned, alespoň uleví od bolesti a nepříjemných stavů, případně léčbu urychlí.

Vyzkoušeli jsme to pro vás na vlastní kůži, neboť choroby navštěvují kdekoho. I redaktorky a redaktorky…

1. Vypoťte se!

Klasika. Neběhejte po bytě, beztak nemáte moc sil. Uvařte si lipový čaj s medem, vlezte si pod peřinu a celý den nevylézejte! Jenom se poťte a uvidíte, že budete fit!

Moje zkušenost: Zabírá to, ale ta otrava. Člověku se snad uleví už z toho důvodu, že jen ležet je větší peklo, než samotná nemoc.

2. Dejte si grapefruity

Dožeňte absenci »céčka« v organismu. Vymačkejte si dvakrát denně šťávu z grapefruitu. Výborně chutná a zaručeně pomůže od vašich bolestí.

Moje zkušenost: Brr, je to pekelně hořký. Namlouvám si, že piju campari s džusem.

3. Kloktejte teplou vodu se solí

Na bolest v krku je výborné kloktat. Někdo má rád »stopangin« či jiné prostředky, ale zaručeně pomáhá i teplá voda se solí.

Moje zkušenost: Mnohem lepší než chemická kloktadla. Většinou se mi po tom nechce zvracet, jen když to přeženu se.

4. Křen

Silice křenu rozpouštějí usazené hleny jak v nosních dutinách, tak v průduškách a plicích. Nastrouhejte křen na jemno a smíchejte s medem. Dávejte si třikrát denně po jedné čajové lžičce.

Moje zkušenost: Maroda vydatně rozpláče už samotné strouhání křenu. Rýma se spustí téměř hned, kýchání je běžný průvodní jev. Chuťově bez problémů, jsou odpudivější ingredience.

5. »Priessnitzův« zábal

Tato tradiční kúra je už ověřena léty a snad každý ji zná. Vezměte si šátek nebo šálu, na ni položte igelit a poté ledový kapesník. Zavažte kolem krku, a tím se krk bude zapařovat a zábal bolest vám vytáhne!

Moje zkušenost: Zezačátku to děsně studí. Vizuálně jsem ve stavu nemocných a nikdo po mě nic nechce. Šátek kolem krku prostě musí být.

6. Dva paraleny a zaběhat si!

Pokud jste jen lehce nachlazeni, běžte se zpotit. Když si vezmete dva paraleny, budete se potit více a viru se tak lépe zbavíte.

Moje zkušenost: Bláznovství pro otrlé. Srdce asi bude proti, nehledě na to, že se nadýchám smogu a studeného vzduchu. Do toho nejdu, pošlu za sebe kaskadéra.

7. Černý čaj do nosního rozstřikovače

Pokud už na vaši rýmu nezabírají ani kapky do nosu, zkuste si do rozstřikovače nalít černý čaj. Několikrát denně si stříkněte do nosu a rýma vás brzy přejde. Na rozdíl od normálních kapek do nosu, tato »vychytávka« neničí sliznici!

Moje zkušenost: Už dlouho jsem tak nekuckala. Možná jsem do toho čaje neměla dávat med a citrón, docela to i lepí.

8. Mléko, whisky, med

Na bolest v krku si ohřejte mléko, přidejte med a whisky. Někomu to nemusí chutnat, ale zabere to!

Moje zkušenost: Mám dojem, že to docela zabírá, dám si ještě jednu a uvidíme.

9. Choďte na procházky

Sliznicím se povede lépe na čerstvém vlhkém vzduchu, než v suché přetopené místnosti. Proto vyrazte na procházku a doma pravidelně větrejte a byt zvlhčujte.

Moje zkušenost: »Pozdě bycha honit.« Mám hodně přes osmatřicet, do parku jsem měla chodit průběžně celý rok. Teď bych zaručeně omdlela.

10. Pijte čaj ze zázvoru s medem a citronem

Zázvor má léčivé účinky a při nachlazení může pomoci. Ulevuje vám při zažívacích obtížích a pocitu plnosti. Osvědčí se při horečce a bolesti v krku.

Moje zkušenost: Trochu aromatický, malinko štípe na jazyku a vadí to i aftům, co mi během nemoci vyskákaly. Ale dá se, jsou lidi, co to pijí pořád.

11. Zakousněte se ráno do stroužku česneku

Česnek má v sobě mnoho vitaminů a funguje jako přírodní antibiotikum a dezinfekce, takže je vhodné ho jíst syrový, ale ne nalačno. U někoho může totiž vyvolat zažívací potíže.

Moje zkušenost: Naštěstí trčím v posteli a nemusím na nikoho dýchat. Odér, co se mi line z úst, je nesnesitelný. Mám chuť na topinky a na tatatrák. Že by nemoc ustupovala?

12. Ponořte celé tělo do vany

Koupel pomáhá při rýmě a zánětu dutin, protože uvolňuje hleny. Voda by měla být teplá, pokud cítíte, že chladne, okamžitě vylezte.

Moje zkušenost: Mám jen sprchový kout. Naštěstí. V horké vaně by mě kleplo. Ale věřím, že to může pomoct.

13. Dryák z šalvěje

Šalvěj má dezinfekční účinky. Skvěle působí při zánětu nosohltanu. Lžíci sušené šalvěje zalijte 2 dcl horké vody, přidejte 2 stroužky česneku a 4 hřebíčky. Nechte 15 minut vylouhovat a slijte.

Moje zkušenost: V záplavě medicíny konečně něco, co připomíná rady báby bylinkářky. Sice hnus, ale věřím, že pomáhá. Musela ovšem přijet maminka, já doma šalvěj prostě nemám.

14. Upravte si jídelníček

Zařaďte do něj více ovoce a zeleniny. Jezte citrusy, jablka, česnek či cibuli. Hlavně hodně pijte neslazené čaje. Příjem tekutin je nejdůležitější.

Moje zkušenost: Slibuju, že se tím budu řídit, až mi zase bude líp.

15. Ocet proti horečce

Při vysokých teplotách pomáhají tzv. octové bačkory. Namočte ponožky do roztoku octu a vody, studené si je oblečte na nohy a nechte hodinu a půl působit.

Moje zkušenost: Smrdí to příšerně. Teplotu to ale spolehlivě srazí.

16. Inhalujte

Ucpaný nos uvolníte inhalací horké páry. Do umyvadla nebo lavoru nalijte horkou vodu se solí, můžete použít i odvar z heřmánku. Překryjte hlavu ručníkem, aby pára neunikala a asi deset minut až čtvrt hodiny inhalujte.

Moje zkušenost: Pálí z toho celý obličej, jsem rudá jako rak, ale mohu se konečně nadechnout nosem.

17. Slivovicová koupel

Alkoholická varianta léčby je velice příjemná. Do horké vany přidejte dva velké panáky slivovice a koupejte se asi 20 minut. Vaše dutiny se pročistí a bude se vám lépe dýchat.

Moje zkušenost: Vanu nemám, to už se ví. Slivovici rozmíchám s medem a nechám ohřát v mikrovlnce. Jdu si to vypít do sprchy. Zabírá.

18. Tvaroh proti horečce

Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh, který horkost spolehlivě vytáhne.

Moje zkušenost: Jsem jako prase celá od tvarohu. Zase tak blbě mi nebylo, abych musela celý tenhle experiment zkoušet. Jdu se osprchovat a na cestu si asi zase vezmu slivovici s medem.

19. Proti bolesti hlavy s citrónem

Nakrájejte si citrón na drobné plátky a přiložte si je na spánky. Nechte je tam asi dvě hodiny a bolest hlavy zmizí.

Moje zkušenost: Příjemné, ale bůhvíjaké zázraky nepociťuji. Skoro stejné, jako když si dávám na čelo slupky od okurek.

20. Sirup z cibule

Naplňte si hrnek cibulí tak, že nakrájenou cibuli zasypete dvěma lžičkami krystalového cukru, pomačkejte, na tři hodinky zakryjte a vznikne vám sirup, který si dávejte po lžičkách!

Moje zkušenost: Musím to zapít čajem, je to ještě agresivnější dryák než křen s medem. Maminko, já už chci být zdravá.

21. Namažte si nos

Při rýmě kapesník dráždí naši pokožku, takže je kolem nosu červená a rozbolavělá. Mažte si nos pravidelně léčivou mastí, například s obsahem heřmánku nebo mentolu.

Moje zkušenost: Konečně pořádná rada. Super.

22. Anýz a badyánové kapky

Ty obsahují látky, které hubí chřipkový virus. V badyánu je kyselina shikimová, ze které se vyrábí aktivní složka protivirového léku tamiflu. Žvýkání anýzu a badyánu vám navíc zaručí voňavý dech.

Moje zkušenost: Je to takové lékořicové, žádný problém. A po intoxikací česneku i docela dobré. Vlastně mohu i bez obav dýchnout na přítele, až se vrátí z práce domů.

23. Čaj z bezového květu a šípků

Na začínající chřipku vám pomůže čaj z 2 lžiček bezového květu a šípků, 1 lžičky meduňky a mateřídoušky. Všechny bylinky zalijte horkou vodou a nechejte 15 minut louhovat. Do čaje přidejte pomerančovou šťávu.

Moje zkušenost: Tak tohle nedá dohromady ani máma. To snad spíš Hu-hu koktejl. Musím vymyslet náhradu od profibylinkářky.

24. Uvolněte rýmu bramborou

Rozmačkejte uvařenou bramboru, vložte do ubrousku a dejte si ji na čelo. Převažte šátkem a nechte na hlavě tak dlouho, než brambora úplně vystydne.

Moje zkušenost: Ještěže mě nikdo nevidí, vypadám jak magor (podívala jsem se do zrcadla). Že já taky musím všechno vyzkoušet.

25. Sádlo na kašel

Dusíte se a pořád kašlete a nic nezabírá? Pomažte si hrudník sádlem a nechte působit. Kašel rychleji odezní.

Moje zkušenost: Ulevilo se mi ohromně, ale jsem trochu upatlaná. Zase do sprchy. Mám dojem, že jsem víc ve sprše, než v posteli.

26. Pijte cibulový čaj s medem

Cibule obsahuje éterické oleje. A když do čaje přidáte ještě med, udělá se vám lépe. Nepoužívejte ale při kašli, med vám může kašel vyvolat ještě mnohem více.

Moje zkušenost: Bojím se, že si při všech těch pokusech zkazím žaludek. Dělám to ale pro čtenáře… A ráda!

27. Extrakty na kašel

Na kašel jsou vhodné také extrakty z tymiánu, nálevy z jablečníku obecného, divizny nebo černého bezu.

Moje zkušenost: V bylinkářství už mě znají, namíchali mi to a hle – superčajík.

28. Dopřejte si obklad ze sádla

Jednoduchý zábal na bolest v krku připravíte tak, že na pruh plátýnka namažete tenkou vrstvu vepřového sádla, nastrouháte muškátový oříšek a přikryjete dalším plátýnkem. Omotejte kolem krku a ovažte teplým šátkem.

Moje zkušenost: To už tady bylo, tak se nezlobte, tohle nedám.

29. Dopřejte si lípu

Lipové listy si vložte do úst a zbavíte se puchýřků, které může způsobit horečka. Při svalových křečích spařte listy vodou, smíchejte s vínem a položte na končetiny. Uleví se vám.

Moje zkušenost: Křeče nemám, ale lipové listy statečně žvýkám. To se bude můj drahý divit, až ho na přivítanou políbím. Česnek, badyán, anýz, hmm…

30. Teplý olej na kašel

Při kašli nebo zánětu průdušek přiložte na hrudník vatu namočenou do teplého oleje, překryjte igelitem a suchým šátkem nebo šálou. Místo oleje můžete použít i gelové polštářky zahřáté v mikrovlnné troubě.

Moje zkušenost: Zkusila jsem to, protože je to poslední babská rada. Gelové pytlíky jsou lepší, protože tolik nemastí…

Autor:  ane

Přečtěte si
sambiliong
7. 3. 2017 • 20:11

Äle jo, něco z toho funguje. Já se ale spíš snažím všemu co jde předcházet, takže ovoce a vůbec přísun vitamínů celoročně a ještě cucám pravidelně Preventan na posílení imunity.

leoniika
28. 1. 2015 • 13:55

Některé tipy jsou fajn, určitě zkusím, snažím se chřipce spíše předcházet, beru hlívu ústřičnou s českýma bylinkama, ta je na imunitu nejlepší, nejsem tak často nemocná, a když chřipka přece jenom přijde, babské rady jsou vždycky ty nejúčinnější

denia
4. 2. 2013 • 03:48

Tolik pitomin pohromadě se hned tak nenajde.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.