Chybí vám i vašim dětem energie? Svačina je základ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chybí vám i vašim dětem energie? Svačina je základ!

Fotografie
Fotografie (internal)

Během dne bychom měli sníst pět až šest porcí ve tříhodinových intervalech. Snídani, oběd a večeři si dopřeje většina z nás, ale na přesnídávky často zapomínáme. Svačiny jsou přitom důležité nejen pro dospělé, ale zejména pro školáky. Bez nich to totiž mozku nepálí.

 

Co si dát dopoledne?

Dopolední svačina by měla pokrýt až 15 % denního energetického příjmu. Na plátek sekané s rohlíkem nebo koblihu ale raději zapomeňte. Ideální svačinkou je například plátek chleba potřený máslem nebo tvarohovou pomazánkou s plátkem kvalitní šunky (obsahovat by měla alespoň 90 % masa). Přidat můžete cherry rajčátko nebo nakrájené jablko.

Správná odpolední pauza

Odpolední svačina by měla obsahovat méně sacharidů a celkově by měla tvořit asi 10 % z celkového denního příjmu energie. Pozor na cukry, tělo už nebude mít dostatek času, aby je spálilo. Dospělí by se proto už měli odpoledne vyhýbat ovoci, slazeným mléčným produktům, ale i sladkým cereáliím. Ideální je dát si zeleninový salát s krajíčkem vícezrnného nebo celozrnného chleba, kvalitní šunkou, zauzenou vepřovou pečení nebo plátkem uzeného lososa.

Tipy na zdravé svačinky

Chutnají prckům i dospělým

Labužníkův sendvič

Potřebujete:

Celozrnný chléb pochoutkový Penam • lučina • rajče • plátek uzeného lososa • pažitka • snítka kopru

1535518:gallery:true:true

Postup:

Plátek chleba lehce potřeme lučinou, bohatě posypeme čerstvou pažitkou, přidáme plátek rajčete a lososa stočeného do ruličky, přidáme snítku kopru a nakonec uzavřeme sendvič druhým plátkem chleba.


Šunkové chlebíčky

Potřebujete:

Celozrnný žitný chléb •  žervé • plátky šunky •  lístky polníčku na ozdobení

1535516:gallery:true:true

Postup:

Celozrnný žitný chléb nakrájíme na čtvrtky, potřeme větším množstvím žervé, poklademe plátkem šunky a dozdobíme lístkem polníčku.

Mozzarellové tajemství

Potřebujete:

Celozrnný chléb slunečnicový •  mozzarella  • 1 rajče • sušená bazalka •  česnek •  olivový olej • sůl

1535517:gallery:true:true

Postup:

Plátek celozrnného slunečnicového chleba lehce potřeme oloupaným stroužkem česneku, poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou, kterou lehce osolíme, na ni přidáme kolečka rajčete, završíme jemnými plátky česneku, lehce posypeme bazalkou a nakonec vše zakápneme olivovým olejem. Zapékáme v troubě při 170 stupních Celsia cca 10 minut.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.