Studenti píší pro Aha! Jak vidí internet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Studenti píší pro Aha! Jak vidí internet?

Internet
Internet (Profimedia.cz)

Nedělní Aha! dává prostor studentům českých gymnázií, kteří mají možnost prezentovat své názory.

Nechcete být okradeni? Vyhněte se síti!

Pokud používáte jako kontaktní službu, nebo snad jako prostředek, přes který můžete sami sebe prezentovat tzv. sociální sítě (Facebook, Twitter, apod.) hrozí nebezpečí, že přijdete o své osobní údaje, nebo například fotografie, které sem umisťujete.

V USA dochází totiž stále častěji k odcizování přihlašovacích údajů (přihlašovací jména, hesla apod.) pomocí jednoduchého počítačového programu. Stačí jen, že si otevřete vaši stránku na sociální síti na kterémkoliv veřejném místě a člověk nacházející se i několik stovek metrů daleko může jednoduše zjistit vaše údaje, pomocí kterých se potom za vás na internetu může vydávat (psát, umisťovat fotografie apod.) Je vysoce pravděpodobné, že podobných případů začne brzy přibývat i u nás. Z toho vyplývá doporučení: Pokud nechcete přijít o vlastní soukromí, neužívejte služeb sociálních sítí, nebo buďte alespoň velmi ostražití.

Omezení internetu řešili v Dubaji

V Dubaji se v půlce prosince sešli zástupci vlád zemí z celého světa. Konala se tam totiž světová konference o mezinárodních komunikacích, při které byl projednáván návrh Číny a Ruska o omezení a regulaci internetu a zároveň snaha těchto dvou »velmocí« umožnit vládám ve všech zemích přístup k možné kontrole obsahu internetu.

Bylo by tak třeba možné, že řádky, které právě čtete, by vůbec nemohly být použity v internetové podobě deníku, a to v případě, že by vláda té dané, v tomto případě naší země, shledala jeho obsah nebezpečným. Naštěstí pro nás se vlády zemí v západní Evropě a Severní Americe domluvily a spojily se proti Číně a Rusku a nakonec byly jejich návrhy zamítnuty.

Nakupovat přes internet se (někdy) nevyplácí!

V posledních třech letech došlo k výraznému nárůstu počtu nákupů pomocí internetových obchodů. Na takzvaných e-shopech nalezneme vše od oblečení, přes elektroniku, až po hračky jako v kamenných obchodech, často však v širší nabídce a s výhodnější cenou, což je v časech ekonomické krize jistě jejich velkou výhodou. Takové zboží si objednáme v pohodlí domova a je nám zasláno přímo domů.

Avšak objednávat si elektroniku nebo například výrobky ze skla či některé druhy bižuterie se rozhodně nemusí vyplatit. Takový výrobek sice přijde dobírkou až k nám, avšak často v dosti pochroumaném stavu, například s utrženými součástkami nebo úplně rozbitý. Proto v případě keramických výrobků, například nádobí, skleněných souprav, ale například i při nákupu mobilního telefonu, bývá bezpečnější si zajít do obchodu klasického charakteru, a to i přes to, že nás to může stát o něco málo více peněz a že to máme dál od svých domovů, nežli například poštu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.