Řidiči pozor: Konec výmluv na osobu blízkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Řidiči pozor: Konec výmluv na osobu blízkou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jeli jste rychle, vyfotil vás radar? Či jste parkovali na místě, kde se stát nesmí? A teď máte doma předvolání? Od dnešního dne končí výmluvy na osobu blízkou, která nabízela řidičům-pirátům možnost vytáček a vykroucení se z placení pokuty i započítání bodů. Podle nové úpravy silničního zákona každý majitel zodpovídá za to, že s vozidlem nebude spáchán přestupek, zodpovídá tedy i za jiné řidiče, kteří jeho vozem jedou. Kritici novely však říkají: to je nesmyslné! A právníci jim dávají za pravdu. Na internetu se tak už objevují návody, jak by se dal nový zákon obejít a které se chystají neposlušní šoféři s přibývajícími zkušenostmi vylaďovat. O jaké jde?

Výmluva č. 1
Osoba blízká

Vymluvit se na osobu blízkou stále můžete, bude vás to ale v každém případě stát peníze. Nově se tím vy jako majitel auta dopustíte správního deliktu, policie se případem nebude zabývat a předá ho správnímu úřadu. Nedostanete sice bod, ale hrozí vám pokuta až 10 tisíc Kč.

Výmluva č. 2
Osoba vzdálená

Nahlásíte, že s autem jel kamarád. Ten ale řekne, že on to nebyl. Objeví se tedy tvrzení proti tvrzení a bude nutné prokázat, které tvrzení je pravdivé. Jiná možností je podle koumáků zvolit osobu, u které nelze zjistit, zda existuje, nebo jméno smyšleného cizince.

Proč to možná nevyjde

Jakmile bude policie unavená tím, že se jí nedaří vyšťourat pravého řidiče a usoudí, že pro to učinila všechny nezbytné kroky, případně řidiče do roka nezastihne, věc ukončí. Tím ale máte na krku správní delikt a vše v tu chvíli přebere obec. Vzhledem k tomu, že peníze z pokuty poputují do její kasy, bude se úřad snažit. Dostanete pokutu, navíc zaplatíte tisícovku za správní řízení, ale už nehrozí ani přičtení trestných bodů, ani odebrání řidičského průkazu. Výmluvy na kamaráda ale nedoporučuje advokát. „Policie může prokázat, že si od vás kamarád auto v tu určitou dobu půjčit nemohl, protože byl například v jiném městě, nebo něco podobného. A tím by se dostal do potíží,“ varuje advokát Jan Černý.

Kdy to možná vyjde

Policie nebude mít čas ani chuť řešit zamotaný řetězec nespolupracujících lidí. Proto se zřejmě bude snažit se případu zbavit co nejdříve a hodit na vás správní delikt. Tím ale možná nesplní svou zákonnou povinnost vykonat všechny nezbytné kroky, což můžete napadnout u soudu. Jaké díry pro právnické kličkování se v zákoně objeví, ukáže teprve čas. „Co jsou nezbytné kroky, ukáže až praxe, není to nikde definované a každý si to bude vykládat jinak,“ míní renomovaný advokát Jan Černý.

Když domů dorazí fotka z radaru…

…přestupek do 15 dnů uznáte, zaplatíte určenou sazbu, která bude nižší než případná pokuta. Vyváznete bez trestných bodů.

…řeknete, kdo řídil a ten zaplatí pokutu. Pokud odmítne, věc pravděpodobně skončí opět jako váš správní delikt.

…oznámíte osobu blízkou a věc okamžitě putuje na úřad jako správní delikt.

Další změny pro motoristy

*Pro neplatiče alimentů skutečná lahůdka. Od nového roku má stát k dispozici zákon, díky kterému notorickým neplatičům alimentů může odebrat řidičský průkaz. Výjimkou jsou řidiči z povolání.

*Držitelé řidičského průkazu skupiny B budou moci osedlat silnější skútr. Maximální hranice dnešních 50 kubických centimetrů se posouvá na 125 s podmínkou, že stroj musí mít automatickou převodovku.

*Stejné, evropské řidičáky. Letošní vlna výměn se týká průkazů vydaných mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004. Prohlédněte si proto dobře své řidičské průkazy, a pokud datum vydání spadá do uvedeného termínu, musíte si ho do konce roku 2013 vyměnit.

*Další změna se vztahuje k pokutovým bločkům, z čehož pláčou především policisté, kterým přibylo vypisování. Pro řidiče spočívá novinka kromě delší čekací doby, kterou bude policista na vypsání potřebovat, také v tom, že útržek je přesnou kopií originálu, takže se do něj nebude moci už nic vpisovat.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.