Veterináři: Larvy z divočáků mohou v Česku zabíjet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Veterináři: Larvy z divočáků mohou v Česku zabíjet!

Larva svalovce stočeného
Larva svalovce stočeného (Profimedia.cz)

Dokonce i zabít může člověka larva svalovce stočeného, když se mu dostane do těla. Veterináři nyní vyhlásili v Libereckém kraji kvůli tomuto nebezpečnému parazitu mimořádná opatření! Jeho živé larvy objevili u uloveného divočáka.

Stačí, že vám maso z nakaženého zvířete v restauraci špatně tepelně upraví, a malér je na světě. Jediná larva se v lidském těle rozmnoží, a pak se krevním oběhem dostane do různých částí těla. Způsobuje záněty, horečky, bolesti, otoky, únavu a výjimečně i smrt.


„Před koncem loňského roku byl uloven téměř šedesátikilový divočák v katastrálním území Paseky nad Jizerou. Pozitivní kus byl zajištěn a zlikvidován v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Je nařízeno nechat ulovená zvířata, zejména černou zvěř, vyšetřit ve státním veterinárním ústavu. Jde o zpřísnění dosavadní praxe, kdy bylo možné nechat vyšetřit vzorky v jakékoli schválené laboratoři,“ dodal.


Přestože v Česku na onemocnění způsobení svalovcem, trichinelózu, zemřel člověk naposled v roce 1954, je třeba na rizika pamatovat. Na Slovensku vypukla epidemie v roce 1998 a onemocnělo 336 lidí. Nikdo nezemřel, ale několik žen potratilo.






Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.