Řiďte bezpečně: Jak se vyhnout bouračce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Řiďte bezpečně: Jak se vyhnout bouračce?

Jízda na sněhu není snadná
Jízda na sněhu není snadná (ČTK – A. Mlejnková, J. Ožana, R. Petrášek, pro Aha! – HZS Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje)

Sněží a sněží... Přesně to včera platilo prakticky pro celou republiku, a podle odhadů meteorologů se situace nezmění ani dnes. Chodníky jsou kluzké, klouzají i auta. Chcete vědět, jak řídit bezpečně, abyste na sněhovém povrchu nesjeli autem do škarpy a neřešili zbytečné lapálie?

Testujte silniční podmínky

Před jízdou v náročných podmínkách pravidelně kontrolujte pneumatiky. Počasí se může během krátké doby či vzdálenosti radikálně změnit. Zjistíte-li nebezpečí smyku, brzděte mírným tlakem, abyste získali čas na upravení jízdy a v případě potřeby dokázali pohotově zareagovat.

Projeďte to správně

Nebrzděte v zatáčce. Jak ji správně projet?

1. Přibrzděte ještě před zahnutím

2. Projeďte zatáčkou

3. Zrychlete až za ní


Vaše jízda, vaše tempo

Čeká-li vás jízda na mokré, zasněžené či zledovatělé vozovce, vyhněte se používání tempomatu.

Když to klouže...

Stočte se do klubíčka u ohně

Pokud počasí venku vypadá zrádně a lze to, vzdejte svoji jízdu. Bezpečnost je na prvním místě. Nalijte si šálek horké čokolády a zůstaně uvnitř.


Pokud vidíte svůj dech, zbystřete

Letní a celoroční pneumatiky nemusejí poskytovat optimální schopnosti v případě, že se teplota blíží k nule. A je úplně jedno, zda jsou silnice suché. Podívejte se na symbol hory/vločky k identifikaci pneumatiky, abyste zjistili, jestli splňují nároky pro zimní podmínky. Mimochodem, je to i vaše povinnost.






Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.