Nová první dáma: Sekretářka, nebo hraběnka z Vídně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nová první dáma: Sekretářka, nebo hraběnka z Vídně?

Miloš Zeman vítězství oslavil i s dcerou Kateřinou. Ta by ho doprovázela i jako prezidenta.
Miloš Zeman vítězství oslavil i s dcerou Kateřinou. Ta by ho doprovázela i jako prezidenta. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, Karel Kopáč)

Karel, nebo Miloš? Terezie, nebo Ivana? To jsou otázky, na jejichž zodpovězení si budeme muset do 26. ledna počkat. Pak totiž bude jasný nejen prezident, ale i první dáma našeho státu. Terezie Schwarzenbergová (72) i Ivana Zemanová (47) žijí hodně v ústraní. Budou vůbec chtít Českou republikureprezentovat?

Ani jedna z nich nevstoupila do prezidentských kampaní. Zatímco Ivanu zastupuje dcera Kateřina Zemanová (20), Karel Schwarzenberg se objevuje sám. Obě dámy dělí věkový rozdíl celých 25 let. A zatímco Vídeňačka Terezie zasvětila život medicíně, Ivana Zemanová byla nejprve Zemanova sekretářka a pak nějaký čas žena v domácnosti.

„Jejím povoláním se po svatbě stalo mateřství a zajišťování domácího servisu,“ řekl Miloš Zeman v dubnu 1998 Blesku. Zřejmě největší handicap druhé možné první dámy je čeština. „Manžel mi bohužel nikdy nedával jazykovou výuku,“ uvedla Terezie.

 

TEREZIE SCHWARZENBERGOVÁ - Hraběnka, která neumí česky

Svou budoucí manželku Terezii, rozenou hraběnku z Hardeggu, poznal Schwarzenberg v roce 1957. Svatba se konala o deset let později. Schwarzenbergovi spolu mají dvě děti: syna a dceru, vychovávají spolu však i Tereziina syna Karla Filipa, kterého má Terezie s jiným mužem. To byl také důvod jejich pozdějšího rozchodu.

Ani poté se však bývalí manželé nepřestali stýkat a v létě 2008 se dokonce vzali znovu. Terezie se celý život věnuje medicíně.

Kníže o manželce:
„Měla před lety tu těžkou nehodu a není to tak dlouho, kdy podstoupila další operaci, která ji zase vrhla zpátky. Je jasné, že něco jako první dámu dělat nemůže. Na hlavní události by ale ráda přijela. Pro ni je nejdůležitější, kromě dětí a vnoučat, její lékařské povolání.“

 1459572:gallery:true:true

IVANA ZEMANOVÁ - Z asistentky manželkou premiéra

Seznámení Miloše Zemana a jeho manželky Ivany vypadá jako filmaři vymyšlené. Ivana se totiž Zemanovi ozvala poté, co si v roce 1990 v novinách přečetla, že hledá sekretářku. Po třech letech na pozici asistentky si svého nadřízeného vzala.

V lednu 1994 se jim narodila dcera Kateřina (19). Už v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem, si Ivana přísně střežila své soukromí a na veřejnosti se po boku svého manžela objevovala zřídka. Po odchodu manžela na Vysočinu zůstala bydlet s dcerou v Praze.

Ivana je Zemanovou druhou manželkou, z prvního manželství má dokonce ještě syna Davida (41).

Zeman o manželce:
„Předpokládám, že po mém zvolení by první dámou byla moje žena a první slečnou moje dcera.“



Přečtěte si
solochov
15. 1. 2013 • 22:53

Nejde o princip kolektivní viny, ale někomu se vytýká komunistická minulost (ale jen někomu), proč u jiného nezdůraznit, jaká v něm koluje krev, geny...???? Při vší úctě k tomuto rodu, reprezentovat by nás měl český občan, ně někdo, kdo všechno v polospánku odkýve.

solochov
15. 1. 2013 • 22:51

solochov
15. 1. 2013 • 22:51

bibina90
15. 1. 2013 • 16:48

Američanka a měla Čechy ráda. Theresie umí špatně česky, ale třeba se zapomíná, kterak pomohla děstkému oddělení v Motole....

pohadkamaje
15. 1. 2013 • 13:40

A co je podle vás kvalifikací pro roli první dámy?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.