Pavla Truxová zhubla 85,5 kg: Naučte se správně vařit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pavla Truxová zhubla 85,5 kg: Naučte se správně vařit!

Pavla Truxová je dnes k nepoznání
Pavla Truxová je dnes k nepoznání (koláž Ahaonline.cz)

Správná úprava jídel je stejně důležitá, jako výběr potravin v obchodě. Při vaření si musí udržet co nejvíce vitaminů, minerálních látek a také musíme myslet na svůj čas, abychom se nemuseli do kuchyně odstěhovat. „I výběr ingrediencí pro vylepšení chuti musí být promyšlený, říká Pavla Gromanová (Truxová, 42), která se během dvou let podařilo shodit ze 197,5 kg na 112 kg.

„Nevlastním luxusně vybavenou kuchyň se špičkovými spotřebiči a nádobím. Mám ji jen průměrně vybavenou, nic světoborného,“ říká Pavla a vysvětluje, jak s jídlem zacházet. „Přestala jsem úplně solit. Bez ní jsem začala mnohem víc vnímat chuť jídla. Sůl mi plně stačí ta, která je obsažena např. v šunce nebo pečivu. Nahrazuji ji jednodruhovým kořením a bylinkami, např. zázvorem, česnekem, petrželí, pažitkou, skořicí, fenyklem, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, paprikou či kari,“ říkáPavla a hned »chrlí« další rady:

  • Nejraději vařím v páře, pokrm si zachová dost vitaminů, minerálů a stopových prvků.
  • Při dušení se jídlo připravuje ve vlastní šťávě a má výraznou chuť, zachová si většinu živin.
  • Na pečení používám speciální pánev nebo pekáč vždy vyložím pečícím papírem. Troubu rozpalujte jen na maximální teplotu 180 °C.
  • Potřebujete-li pokrmy lehce stravitelné, vařte je ve vodě.
  • Miluji i grilování, jde o výborný způsob přípravy jídel, hlavně v létě.
  • Smažení? Nesmažím, takové úpravě pokrmů se úplně vyhněte. To samé platí o fritování.

Jak a kolik pít?

„Piji nejvíce neperlivou vodu cca 2 litry denně, nepočítám kávu, občas neochucenou minerálku,“ doporučuje Pavla.

Tip Aha!: Vodu nebo minerálku ochuťte plátkem citronu nebo limety.

Může se káva?

„Do mého života káva patří, ze začátku, když jsem měla svou váhu nejvyšší, tím pádem i velké problémy s hypertenzí, pila jsem kávu bez kofeinu. Po snížení nadváhy piji kávu s kofeinem, ale rozpustnou. Nesladím, jen občas si do ní přidám trochu polotučného mléka. Kávu ale nikdy nepoužívám jako povzbuzující prostředek proti únavě,“ říká Pavla. Pokud jste také milovníci kávy, vypijte k jednomu šálku navíc i další sklenku vody. Pavla také dodává, že alkohol nepije vůbec. „Jsem stoprocentní abstinent,“ říká. Alkohol navíc obsahuje hodně energie a je tak nepřítel štíhlé linie.


9. rada čtenářům Aha!

„Úprava jídla musí mít hlavu a patu. Pokud si koupíte zdravé jídlo a usmažíte ho v půl litru oleje, kýžený výsledek se nedostaví. Vaše tělo navíc potřebuje vitaminy a minerály, které nesmíte tepelnou úpravou jídla znehodnotit. Myslím, že jsem si podpořila hubnutí i tím, že jsem začala mít své tělo ráda, dopřávám mu pohyb, kvalitní odpočinek a ono mi to vrací váhovými úbytky.“

Recept na lahodnou svačinku

4 lžíce müsli oříškové (z řady Víte, co jíte), 1 menší jablko nastrouhat i se slupkou, 1 bílý jogurt 120 ml, 1 lžička skořice, trochu nastrouhané kůry z umytého pomeranče

Vše promíchejte a hotovo, dobrou chuť!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.