Nepodceňujte pitný režim: V zimě pomůže i proti chřipce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nepodceňujte pitný režim: V zimě pomůže i proti chřipce!

Všeobecně zažitá poučka vypít nejméně 2 litry neplatí pro všechny druhy tekutin. Ideální je čistá voda, ale to málokdo dodržuje. Například slazené limonády či minerálky nadměrně zatěžují ledviny. Alkohol si v parnu úplně odpusťte.
Všeobecně zažitá poučka vypít nejméně 2 litry neplatí pro všechny druhy tekutin. Ideální je čistá voda, ale to málokdo dodržuje. Například slazené limonády či minerálky nadměrně zatěžují ledviny. Alkohol si v parnu úplně odpusťte. (Profimedia.cz)

Rýma, kašel, bolest hlavy... Příznaky virózy a chřipky jsou pro zimu typické. Málokdo z nás ale ví, že mnohdy sami sobě ubližujeme tím, že zapomínáme pít. Většinu času trávíme ve vytápěných či dokonce přetopených místnostech a chladné a větrné počasí organismus vysušuje úplně stejně jako letní horka. Výsledek? Jsme unavení a náchylnější právě k nachlazení. Proto je dobré i v zimě myslet na pitný režim a denně vypít alespoň dva až tři litry tekutin!

1) Na tom, co je dobré pít a co naopak ne, se odborníci shodují – v první řadě doporučují neslazené nealkoholické nápoje, především minerální a pramenitou vodu, zelené a ovocné čaje, vodou ředěné ovocné či zeleninové nepřislazované přírodní šťávy a sirupy. V zimě jsou dobrým zdrojem vody také polévky. Ty a teplé nápoje organismus se zrychlí prokrvení a organismu po návratu z chladu do tepla rychleji rozehřeje.

2) Zařaďte do pitného režimu minerální vody každý den. V zimě jíme méně zeleniny, ovoce a také se méně hýbeme, nemluvě o sladkých prohřešcích o svátcích. To vše přispívá nejen k nižšímu příjmu minerálů, ale i jejich špatnému vstřebávání. Když je doplníte, předejdete únavě a budete se cítit lépe.

3) Pozor na »zahřívací« nápoje, jako je svařené víno, grog nebo horký punč. Obsahují alkohol, s jehož konzumací bychom měli být v zimě opatrní. V první chvíli po vypití nás alkohol sice krásně zahřeje, jenže poté se nám jeho působením roztáhnou cévy a my, místo abychom si teplo uchovali, ho začneme ztrácet. Je navíc kaloricky bohatý, což v zimním období, kdy se méně hýbeme, nahrává růstu nechtěných kilogramů a tukových polštářů.

4) K doporučeníhodným nápojům nepatří černá káva ani silný černý čaj – pokud je nedoplníte alespoň jednou sklenkou minerální vody. Namísto dodání tekutin totiž organismus odvodňují.

5) Slabý černý čaj je možné pít bez větších omezení. Osvěžující je využít původní ruský zvyk a přidat do čaje osvědčený citron.

Autor:  qr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.