Zítra jdeme k urnám: Volební desatero pro volbu prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zítra jdeme k urnám: Volební desatero pro volbu prezidenta!

Fotografie
Fotografie (internal)

Už zítra budeme moci zasáhnout do českých dějin. Historicky poprvé se totiž bude konat přímá volba hlavy státu. K té je třeba nejen vědět, kdo je vám z devíti kandidátů nejsympatičtější, ale také, jak jeho volbu správně provést, aby váš hlas nepřišel vniveč. Tady je volební manuál...

 

1. Kdy se volí? První i druhé kolo proběhne v pátek od 14 do 22 hodin a sobotu od 8 do 14 hodin.

2. Kdo může volit? Volí jen občan ČR, kterému je 18 let. Avšak když je někomu v sobotu při prvním kole osmnáct let, může klidně volit už v pátek. Když někomu bude osmnáct let až při druhém kole, může volit až v tom druhém kole.

3. Kde budeme volit? Do schránky jste dostali obálku s devíti hlasovacími lístky, na každém z nich je jméno uchazeče, a číslo, pod kterým o prezidentský post bojuje. V ní je také speciální lístek, na němž je uvedeno, kde je vaše volební místnost.

4. Co když nemám lístek? Pokud jste nenašli hlasovací lístky ve své schránce, nic se neděje. Dostanete je přímo ve volební místnosti.

5. Co si vzít k urně? Hlasovat je možné pouze po předložení občanky či pasu ve vyhrazeném prostoru volební místnosti. Od okrskové komise volič obdržíte prázdnou úřední obálku.

6. Co když doklad ztratím? Pokud o doklad přijdete (někdo vám ho ukradne, ztratíte ho během volby, popřípadě vám propadne), máte ještě šanci lístek do urny hodit. Je totiž možné požádat o vydání tzv. rychloobčanky na radnici, kde s tím budou počítat i v sobotu dopoledne.

7. Jak se volí? Lístek za plentou dáte do obálky – dává se tam pouze jeden hlasovací lístek, jinak je ta volba neplatná, a vložíte ho před komisí do volební urny. Nic se nekroužkuje, nezaškrtává.

8. Co když potřebuji pomoc? S voličem, který nemůže lístek sám vybrat kvůli zdravotnímu nebo jinému postižení, může být za předem přesně daných plentou jiný volič a vložit za něj lístek do úřední obálky.

9. Kdy je hlas neplatný? Neplatné hlasovací lístky jsou ty, které nejsou na předepsaném tiskopise, jsou přetržené a nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození hlasovacího lístku jako například ohnutí rohu nemá vliv na platnost, pokud jsou z něj patrny všechny potřebné údaje. Pak je platný, i kdyby byl částečně pomalovaný.

10. Jak je to s druhým kolem? U druhého kola, které proběhne následující víkend, volby už hlasovací lístky domů do schránky nedostanete, obdržíte je přímo ve volební místnosti.

Na úřadech zavřeno!

Počítejte s tím, že kvůli volbám budou radnice uzavřeny nebo bude omezen jejich provoz. Zaručeně ale bude k dispozici člověk, který připraví tzv. rychloobčanku. Zkrácené vyučování může být v pátek i v některých školách.

Přečtěte si
asiasi
11. 1. 2013 • 09:13

Jedna restaurace, jeden jídelní lístek - uvidíme na co bude mít kdo chuť. Aneb nabídka je dána a každý z kandidátů má své klady a mínusy, všichni se již delší dobu plouží v aréně a jsou popsaný list, takže si můžeme o nich udělat úsudek. 100% není ani jeden. Nejdéle a nejvíce se prezentující, od jedné ke druhé víře / možná i další?/ přecházející je p. Fischer, o dámách převlékání kabátů v této podobě není nic známo, p. Dienstbier to bere jako samozřejmost přebírat výdobytky svých také provařených otců /také putujících od jedné strany ke druhé kvůli prospěchu svému/, Jako dědění trůnu si to představuje i pan kníže. Takže zbývá p. Zeman, se kterým si myslím by smutno nebylo.

qwertina
10. 1. 2013 • 22:07

jen ne toho " uslintaneho ", afektovaneho alkoholika Zemana !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.