Nelle (14) vzala rakovina ledviny: Čeká na třetí transplantaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nelle (14) vzala rakovina ledviny: Čeká na třetí transplantaci!

Nella tráví každý den dialýze čtyři hodiny.
Nella tráví každý den dialýze čtyři hodiny. (Foto pro Aha! - Božena Lišková, Tomáš Slavata)

Na první pohled vypadá Nella (14) jako každá jiná zdravá dívenka jejího věku. Jenže místo chození do kina, pokukování po klucích, mlsání v cukrárně a dalších »starostí« jejích vrstevnic, musí počítat, kolik toho za den může vypít, co může sníst a je odkázaná na invalidní vozík. Nemá totiž ledviny, vzala jí je rakovina! Denně dojíždí na dialýzu a čeká na třetí transplantaci.

„Každé ráno čekáme na sanitku, která nás vozí do brněnské nemocnice. Dialýza trvá čtyři hodiny,“ popisuje maminka Nelly Božena Lišková (45), která je rozvedená a všechen svůj čas věnuje péči o dívku. Jakmile dorazí domů musí, vyřizovat každodenní koloběh povinností v podobě úřadů a nákupů, kterého se musí zúčastnit i Nella, protože doma zůstat sama nemůže. „Trpí nízkým tlakem krve, často omdlévá a po dialýze je jí nevolno. Musí proto na vozíku prostřednictvím MHD všechno absolvovat se mnou,“ vypráví maminka.

Neúspěšné transplantace

Když bylo dívence půl roku, doktoři jí zjistili rakovinu ledvin. Po léčbě a chemoterapiích a dvou neúspěšných transplantací musí žít bez ledvin, což obnáší každodenní dialýzy. K tomu se přidaly i zdravotní komplikace, z nichž byla nejhorší nemoc kostí. „Chůze pro ní začala být bolestivá. Musela na invalidní vozík,“ vzpomíná Božena. Nella smí denně vypít jen půl litru tekutin, kam se počítá i polévka, zelenina, zmrzlina nebo omáčky. Kvůli speciální dietě nesmí mnoho potravin jako sýry, ovoce nebo čokoládu. Na Štědrý den si dopřála kuřecí vývar, jenže pak směla vypít už jen malou sklenici vody. „Množství vody, které může vypít, je tak na zapití pilulek, které musí denně brát,“ říká maminka.

Auto pro Nellu

Nelle a její mamince by moc pomohlo auto, do nějž by se vešel vozík. Této myšlenky se chopil známý sportovec a triatlonista Tomáš Slavata, který zajistil starší škodovku. Aby se dala do stavu, kdy nebude potřeba dalších investic, vyšlo by na 150 tisíc korun. Stále schází okolo 30 tisíc. „Jsem připraven, pokud se nevybere dostatek peněz auto doplatit, ale věřím, že se můžeme společně zase složit na něco, co má smysl a mně zůstane více peněz na ostatní aktivity pro děti a další sny,“ říká sportovec.

Kam přispět? Na sbírku Atletika Tábor s číslem účtu 235117035/0300. Do poznámky napište »Auto pro Nellu«.





Autor:  bk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.