Bohouš (1968): Menšík se Sovákem předělali scénář! A jejich bernardýna zabily blechy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bohouš (1968): Menšík se Sovákem předělali scénář! A jejich bernardýna zabily blechy!

Vladimír Menšík a Jiří Sovák. Nerozlučná herecká dvojice. Měli povoleno improvizovat, což komedii jenom prospělo.
Vladimír Menšík a Jiří Sovák. Nerozlučná herecká dvojice. Měli povoleno improvizovat, což komedii jenom prospělo. (Foto ara)

Asi nejznámějším českým psem, alespoň tedy na poli filmovém, je bernardýn Bohouš. Klasická mikrokomedie, která byla natočena speciálně pro Silvestr 1968, patří mezi klenot české kinematografie. Bez téhle jednohubky si konec roku už ani neumíme představit.

Prosadili si improvizaci

Scénář byl připraven. Jasno bylo také o hereckém obsazení. Když ale Jiří Sovák s Vladimírem Menšíkem dostali do rukou svoje party, nebyli nadšeni. „Ježíši, to bude blbost,“ říkali si u čtení scénáře. Nakonec se spolu sešli, otevřeli lahvičku, a jak bylo o nich dobře známé, nezůstalo pouze u jediné a snažili se ho předělat. „Základ byl jasnej. Toho jsme se drželi, ale ty naše repliky jsme vyškrtali a napsali k nim velkými písmeny IMPROVIZACE,“ zavzpomínal Jiří Sovák. Poté s tím zašli za režisérem Petrem Schulhoffem a postavili ho před hotovou věc, buď to bude takhle, nebo tam hrát nebudeme…


Náklady na komedii? Necelých 10 tisíc!

Schulhoff byl ale vyhlášený tím, že improvizaci přímo nesnáší. Naopak každou scénu měl vždy do detailu promyšlenou, nápady, které vznikaly přímo během natáčení, neuznával. „Byl to velký puntíčkář, ale my jsme mu to podali tak, že tohle není film, ale sranda na Silvestra, že by tam trochu té volnosti mělo být,“ prozradil Sovák. Režisér nakonec se skřípěním zubů souhlasil. Třeba situace, kdy Sovák poplácá psa Bohouše po hlavě, ale pak také jeho spolustolovníka Menšíka, ve scénáři nebyla.

Schulhoff prostě věděl, že lepší komici než oni dva momentálně k mání prostě nejsou. A bez nich by hrozilo, že bude z Bohouše mohl být propadák. Film, který trvá pouhých pětadvacet minut, byl natočen za rekordní peníze. Veškeré náklady, včetně honorářů vyšly na necelých 10 000 korun!

O co v komedii jde?

Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sová k) má starostí nad hlavu: očekává po četný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku – jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské.

Filmové fígle

  • Aby se Bohouš nedotkl chleba, který měl normálně rád, museli mu ho filmaři znechutit. Byl totiž velký žrout. Poté, co už sežral asi půlku chleba, použili malé benzinové bombičky do zapalovače, kterými bochníky chleba pokapali.
  • Aby Bohouš olízal hlavu Vladimíra Menšíka, do hercových vlasů zapletli kousky párků. A tomu bernardýn prostě nemohl odolat.
  • Vladimír Menšík si natáčení se psem užíval. Měl spoustu prostoru k improvizaci, nikdo mu neskákal do řeči. „Akorát že Bohoušovi strašně smrdělo z huby. Víc než Sovákovi,“ přisadil si na jedné z besed po natáčení.
  • Ještě než se film digitalizoval, naříkali na Barrandově, že kopie je už celá prodřená, jak jde o nejvysílanější snímek. A jen tak tak filmový pás zachránili, když další kopii udělali až na poslední chvíli.


Bohouš chcípl v deseti letech. Zbytečně…

Bernardýn Bohouš se ve skutečnosti jmenoval Baldur a byla to hotová psí celebrita. Zahrál si také v seriálech Kamarádi, Hříšní lidé města pražského, hlavní roli měl také ve filmu Pučálkovic Amina. Měl laskavou povahu, nikomu nikdy neublížil. Nezbavil se jen jedné neřesti. „Miloval malé pejsky a každého si hned označkoval. Zvedl nožičku a počůral je,“ prozradil Nedělnímu Aha! jeho majitel Vladimír Blahovec.


Baldur se dožil necelých deseti let. Smrt ovšem byla zbytečná. „Měl blechy, tak jsme mu koupili přípravek biolit, který byl tehdy úplnou novinkou. Postříkali jsme mu náprsenku a místo nad ocasem. Asi do čtrnácti dnů začal být dost malátný a krátce na to bylo po něm. Za půl roku jsme si v časopise Kynologie přečetli dopis jedné čtenářky, která po tomto přípravku přišla stejně rychle o kočku.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.