Nechtěný živý dárek: Kam se zvířátkem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nechtěný živý dárek: Kam se zvířátkem?!

chameleon
chameleon (Foto Profimedia.cz)

Nadělil vám »dobrý« kamarád pod stromeček živé překvapení? Teď vám doma štěká nechtěný pes, po nábytku skáče kočka, křičí andulka, pod nábytkem honíte králíka, morče, křečka či potkana, nebo chodíte se zatajeným dechem kolem krabice se sklípkanem či na vás kulí oči chameleon a vy nevíte, co s tím? Popelnice ani vyhazov němé tváře nejsou řešením. Zajistěte zvířeti základní podmínky a snažte se mu najít co nejrychleji náhradní domov.

Než jim najdete domov

Pes

Udělejte mu provizorní pelíšek, stačí stará čistá deka na klidném místě. Musí mít dostatek vody a nejlépe granule či konzervy, na které je zvyklý. Nekrmte ho zbytky ze stolu. Mohli byste mu způsobit zažívací potíže. Třikrát denně potřebuje procházku.

Kočka

Venčit ji nemusíte. Pořiďte kočičí záchůdek, kupte jí kapsičky nebo granulky a zajistěte dostatek vody. Dopřejte jí prostor a klid.

Králík, morče

Králíkovi i morčeti stačí krátkodobě větší klec nebo akvárium, miska s vodou a seno. Přilepšovat jim laskominami není vhodné, mohli by dostat průjem. Zajistěte jim vodu.

Potkan

Potkan je všežravec a je náročnější, seno mu rozhodně stačit nebude. Potřebuje i zrní, např. pšenici, oves, ovesné vločky, dejte mu i tvrdý chleba. Opět nezapomeňte na vodu. Umístěte ho do klece nebo vyššího akvária.

Andulka

Andulce stačí klec, pítko s čistou vodou a proso. Pokud jste dostali jiného papouška např. žaka, potřebuje pestřejší stravu, poraďte se ve zverimexu nebo u veterináře.

Sklípkan

Dva až tři týdny vydrží bez jakéhokoli ošetřování a stravy v krabici. Je třeba mu jen zajistit teplotu 20 až 25 °C. Pozor! Není každý pavouk stejný. Např. stromový pavouk je méně odolný. Snažte se pro něj co nejrychleji najít domov.

Chameleon

Zajistěte mu teplo 25 až 30 °C a světlo, nejlépe UVB záření. V noci je třeba teplotu snížit na pokojovou. Pak ho stačí jednou denně orosit. Je-li to mládě, krmte ho denně až obden cvrčky či podobným hmyzem. Dospělý vydrží bez krmení až dva týdny.


Kam s nimi?

  • Nestyďte se přiznat, že radost nemáte, a pokuste se nejprve přesvědčit darovatele, aby vzal zvíře zpět. Je-li zodpovědný, s touto variantou počítal a má řešení.
  • Dárek vám zůstal? Zjistěte, odkud zvíře je a zkuste ho tam vrátit.
  • Jedná-li se o psa z útulku, pokud byl nalezenec a nebyl v něm déle než půl roku, měli by ho vzít zpět, aniž byste za to platili.
  • Pokud byl pes v útulku již delší dobu nebo ho tam dal konkrétní majitel, bude po vás útulek zřejmě žádat náhradu nákladů. Pak se s ním můžete domluvit na tom, aby psa alespoň zařadil do nabídky na své internetové stránky a pokusil se mu najít nový domov. To je bezplatné.
  • Čistokrevné zvíře s průkazem původu je většinou ochoten vzít zpět přímo chovatel, aniž by za to chtěl peníze. Záleží také na kupní smlouvě, kterou by měl mít, ten kdo vám dárek obstaral u sebe.
  • Případné zájemce o váš dárek můžete hledat také na internetových bazarech v sekci »zvířata«.
  • Štěstí můžete zkusit ve zverimexu nebo v »zooshopech«. Zvířata ale berou zpět neradi. Není to jejich povinnost. Vykupují spíše od osvědčených chovatelů. Pomoci by vám mohla účtenka nebo doklad od jakého chovatele zvíře máte.
  • Drobné zvířectvo – morčata, křečky, králíky, plazy, ještěry apod. můžete nabídnou zoo koutkům či zoo školám.
  • Zoologické zahrady většinou kapacitu ani na příjem exotů nemají. Poradí vám ale kontakty na chovatele, stejně tak můžete požádat o pomoc veterináře.
  • Zvířata lze také nabídnou na nejbližší chovatelské burze.



Přečtěte si
zapletalikovi
10. 9. 2017 • 09:03

Většina našich zvířat byli nalezenci a myslím, že se u nás měli dobře. Pejska jsme našli po vánocích, asi nevhodný dárek. Máme ho už 8 let. Morčátko syn odchytil v trávě a bylo to nejmazlivější morče, které jsme kdy měli. Kotě se k nám přidalo na parkovišti. Králíčka dcera zachránila před tím, aby ho dali hadovi. Měl natržené ucho a nikdo si ho nechtěl koupit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.