Lahodné Vánoce: Panečku, to je punč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lahodné Vánoce: Panečku, to je punč!

Pomerančový punč
Pomerančový punč (Foto Profimedia.cz)

Brr, venku je už zase pěkná »kláda«! Honem se ohřát! Co takhle prohnat zkřehlým tělem trošku horkého voňavého alkoholovo-ovocného nápoje! Punč, pohoutku původně z Indie dovezenou Angličany v 17. století, připravíte za patnáct minut. Nebo je spíše libo pečený čaj? Že máte děti? Teplé ovocné nápoje se dají připravit i bez alkoholu! Je to jednoduché.

Vánoční punč

Potřebujete: 15 ml rumu, 15 ml griotky, 500 ml silného černého čaje, litr červeného vína, cukr, 5 ks hřebíčku, 4 svitky skořice, naplátkovaný citron, nakrájené ovoce (například jablka, pomeranče).

Postup: Svařit čaj a víno s citronem a kořením. Do sklenic pokládat ovoce, zalít rumem a griotkou a dolít zahřátým čajem s vínem. Může se použít buď jen rum, nebo jen griotka. A přihodit můžete třeba i badyán.

Finský punč

Potřebujete: červené a bílé víno a vodu, vše po 250 ml, 50 ml vodky, 20 ml citronové šťávy, plátky citronu a 120 g cukru krystal.

Postup: V teplé vodě rozpustit cukr, promíchat s bílým a červeným vínem. Prudce ohřát, ale příliš neprovařovat. Odstavit a přidat citronovou šťávu a plátky citronu.

Dětský punč

Potřebujete: mandarinky, jablka, pomerančový, ananasový nebo jablečný džus, cukr, badyán, celou skořici, hřebíček. Všeho podle chuti.

Postup: Svařit krátce džus s kořením a zalít tím ovoce, které je nakrájené v šálku.

Třešňový punč

Potřebujete: 250 ml třešňové šťávy, 500 ml vody, 80 g moučkového cukru, rum a šťávu z půlky velkého citrónu.

Postup: Vodu s cukrem svařit a přidat třešňovou a citronovou šťávu. Rum si každý přilije podle chuti nebo míry promrznutí.

Pomerančový punč

Potřebujete: 500 ml pomerančového džusu, 500 ml červeného vína, čerstvý pomeranč, 4 hvězdy badyánu, 2 až 3 celé skořice a cukr.

Postup: Svařit džus, víno a koření. Kratičce provařit a pak osladit, přidat nakrájený pomeranč.

Kávový punč

Potřebujete: 250 ml silné nejlépe překapané kávy, hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, 2 lžičky cukru a koňak.

Postup: Kávu smíchat se skořicí, cukrem, jedním hřebíčkem, cukrem a pomerančovou kůrou. Z plotýnky sundat hned, jak se začne vařit. Pak přilít koňak.

Pečený čaj

Potřebujete: 2 kg libovolného ovoce, 500 až 750 g cukru krystal, skořici, hřebíček, badyán, 2 citrony, rum.

Postup: Ovoce odpeckovat a nakrájet na spíše menší kousky, drobné ovoce se nekrájí. Citron je možné jen vymačkat, jinak se musí oloupat. Nasypat do hlubšího plechu, přidat koření, posypat cukrem a po promíchání dát do vyhřáté trouby. Na 170° péct 30 až 40 minut, občas promíchat. Hned po vyndání z trouby lze přidat rum. Za tepla dát do zavíracích sklenic a nechat vychladnout. Dávkování pro přípravu jednoho hrnku je 3 až 4 lžičky směsi a zalít vařící vodou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.