Zoufalá důchodkyně Ivanka: Za poslední peníze koupila půlku chleba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zoufalá důchodkyně Ivanka: Za poslední peníze koupila půlku chleba!

Prožili jsme spolu 41 let, nikdy nám tak zle nebylo.
Prožili jsme spolu 41 let, nikdy nám tak zle nebylo. (Dan Černovský)

„Chtěla bych nebýt. Za poslední peníze jsem koupila půlku chleba a nevím, co dál,“ říká s pláčem Ivanka Vyskočilová (70) z Kadaně. K obědu na dva dny vaří pro sebe, manžela a syna kroupovou kaši. Co bude dál? Syn (53) už rok marně hledá práci a důchody nestačí...

„Manžel má 11 900 Kč. Já jsem od 30 let nemocná. Začalo to srdíčkem, pokračovalo štítnou žlázou, osteoporózou, zánětem kyčlí, jsem po operaci očí. Nikde mě nezaměstnali na trvalý úvazek, a tak teď dostávám důchod 2 700 Kč. Jen za léky dám měsíčně čtyři tisíce,“ bilancuje paní Vyskočilová a stěží zadržuje slzy. K třem lékařům už přestala docházet. „Nemám na to,“ dodává. Minulý týden prodala do zastavárny zlatý prstýnek po mamince. „Dostali jsme za něj tisíc korun. Nakoupili jsme trochu jídla a jsme zase tam, kde jsme byli,“ pláče. Jelenicový kožich s beránkem prodala za 1600 Kč. Za ně si nakoupila léky na dva týdny.


Úředníci: Tohle není hmotná nouze

Těžkosti začaly, když se k manželům Vyskočilovým nastěhoval rozvedený syn. Manželce nechal byt a ztratil práci signalisty na dráze, kde dělal od svých 14 let, co se začal učit. „Přihlásili jsme ho k nám do 1+1, přece z něj neuděláme bezdomovce. Jenže, jak jsme zjistili, tím ztratil nárok na všechny podpory a práci nemůže sehnat. Byl ochotný i zametat ulice,“ lituje paní Vyskočilová. Skromné úspory z brigád, které měli, jsou pryč. „Na sociálce nám řekli, že je to nezajímá, že to ještě není hmotná nouze,“ líčí zoufalá seniorka. Nyní doufá v jediný zázrak. „Bože, ať dá někdo mému synovi práci,“ prosí.

Advokát Jan Černý radí

  • „V první řadě je třeba zjistit, zda syn nemá nárok na některou sociální dávku. Jsem přesvědčen, že v tomto případě ano. To že ho rodiče přihlásili do bytu, na to nemá vliv.“ Sám syn paní Vyskočilové by měl navštívit Úřad práce v místě bydliště a požádat o mimořádnou okamžitou pomoc, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.
  • „Jestliže jsou dávky nedostačující nebo příjem vůbec žádný, pak může syn využít zákonné možnosti a žádat výživné po partnerovi, v tomto případě exmanželce. Neznám ale případ, kdy by partner převzal tuto povinnost dobrovolně, téměř vždy je nutná žaloba.“
  • A rada pro všechny, kteří řeší partnerské problémy. „Především by partneři neměli opouštět společnou domácnost, byt a majetek bezhlavě. Rozdělit majetek by si měli až s rozvodem.“
Přečtěte si
mnpv
20. 12. 2012 • 12:17

oxallis-došly argumentqy, nebo jste ztratil/a řeč? Až Kalousek opět zvedne daně, tak s úsměvem a vědomím, že je to na dávky pro lidi, kteří nikdy nepracovali.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.