Erekce... Tři měsíce mi to nešlo, ale pak… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Erekce... Tři měsíce mi to nešlo, ale pak…

ČESKÉ BUDĚJOVICE – „Naletěl jsem! Měsíce jsem cpal peníze do prášků, které mají pomoci muži být zase chlapem, jak ukazují v reklamě, a nepomohly mi,“ stěžuje si Josef (53) z Českých Budějovic.


Josef (53): K životu potřebuju jídlo, pití a sex, jenže...

„Jen co jsem oslavil padesátku, začaly se objevovat první problémy. Při sexuálním styku často nebo vůbec nedošlo k erekci. A když už jsem se pochlapil, tak erekce ochabla ještě před vyvrcholením,“ popisuje své první nesnáze v sexu Josef.

„Zaskočilo mě to, protože v manželství jsem nikdy tyto problémy neměl. Špatně se mi ta situace popisuje. Prostě při erekci není tak tvrdý, jak by měl být. Dřív jsem byl zvyklý milovat se s manželkou jednou denně, a najednou to jde jednou za měsíc, v lepším případě za čtrnáct dní. A pak to chybí...“ vypráví svůj příběh Josef.

K doktorovi se s problémy jít styděl, tak udělal nejjednodušší věc. Koupil si na dobírku tabletky, které nabízela reklama. „Dal jsem do toho spousty peněz. Berou se třikrát denně a po čtyřech týdnech mají začít působit. Ale je to jen nachytávka na peníze,“ tvrdí Josef. S ním souhlasí i sexuolog Ondřej Trojan: „Mnoho lidí uvěří reklamě, že právě doplněk stravy dokáže vyléčit jejich problém. Po čase zjistí, že jen utrácejí peníze a přípravek nepomáhá.“

Nakonec se Josef rozhodl přece jen zajít k doktorovi. „Sám jsem nenašel odvahu. Partnerka zavolala na sexuologii a zajistila mi vyšetření. Dostrčila mě k tomu a jsem moc rád, že jsem tam šel,“ popisuje Josef s tím, že mu doktor změřil tlak, vyšetřil genitálie a prostatu. A závěr? „Doporučil mi zhubnout a začít sportovat. Své dělá jednak věk, nadváha a pak únava z práce. Dost těžce fyzicky pracuju. A předepsal mi taky léky, takzvanou víkendovku. Vezmete si tabletku a tři čtyři dny jste jako mladík,“ směje se Josef, který po roce od první návštěvy sexuologa dokázal zhubnout a začal trochu sportovat.

„Selhání v posteli považuje mnoho mužů za takovou hanbu, že jen málokdo je ochotný o něm mluvit, dokonce i u lékaře. Ostych ale není na místě. Porucha erekce totiž často signalizuje závažné choroby, například cukrovku, vysoký krevní tlak, nemoci srdce nebo rakovinu prostaty. Problémy s erekcí má podle výzkumů každý třetí muž mezi 35 a 65 lety,“ upozorňuje sexuolog Ondřej Trojan.

„Fakt břicho asi dělá hodně. Zhubl jsem a teď už si léky brát nemusím tak často, spíš jen při velké únavě, a stačí i půlka,“ dodává Josef s tím, že se diví, proč ještě reklamu, která jenom tahá peníze z nemocných lidí, nezakázali.

Jak funguje penis?

Penis plní tři základní funkce:
● Přes močovou trubici vyprazdňuje moč z močového měchýře.
● Slouží jako orgán pro sexuální aktivitu.
● Při ejakulaci dochází přes močovou trubici k výronu semene.

Princip erekce?
Erekce je výsledkem složitého procesu, na kterém se podílí nervový, cévní a hormonální systém. Pro její úspěšné dosažení a udržení ztopoření penisu je nezbytná souhra řady nervových a cévních funkcí. Při sexuálním vzrušení muže (dotykem, zrakovým podnětem, myšlenkou, vůní, zvukem nebo jakoukoli jejich kombinací) dochází působením nervových signálů v cévách a ve tkáních penisu k zahájení procesu, jehož konečným výsledkem je zvětšení a ztuhnutí penisu – erekce.

Poruchy erekce

„Porucha erekce je stav, kdy je z nějaké příčiny snížen průtok krve do penisu. Často je barometrem mužova zdraví a prvním signálem, který upozorňuje na závažné onemocnění,“ říká lékař Pavel Mráz s tím, že mezi nemoci patří:
> vysoká hladina krevních tuků (cholesterolu)
> nemoci srdce – ischemická choroba srdeční, angina pectoris, infarkt myokardu
> vysoký krevní tlak
> cukrovka

Jak nepřijít o sex?

1. Sportujte a udržujte se v kondici. Trénujete tak kardiovaskulární systém, který má přímý vliv na sexualitu. Například ucpané cévy zhoršují erekci.
2. Přiměřeně jezte, nekuřte a nepijte příliš alkoholu. Kouření patří k největším zabijákům sexuálního zdraví.
3. Pravidelně si nechte kontrolovat krevní tlak. Jeho vzestup může ukázat na počínající chorobu, která by mohla mít negativní vliv i na intimní život.
4. Ke specialistovi na mužské choroby zajděte i při drobném zhoršení schopnosti dosáhnout erekce.
5. Po pětačtyřicátém roce začněte chodit na prohlídky k urologovi kvůli nebezpečí zhoubného i nezhoubného nádoru prostaty.

Tabletky z reklamy jsou vyhozené peníze!

„V lékárnách a specializovaných obchodech jsou k dostání tzv. doplňky stravy, například Arginin nebo Clavin. Mnoho lidí uvěří, že právě doplněk stravy může vyléčit jejich nemoc. Investují do nich stovky i tisíce korun a po určité době zjistí, že přípravek na jejich nemoc nepomáhá, a pak musí stejně vyhledat lékaře,“ říká sexuolog Ondřej Trojan.

Sexuologická společnost si nechala vypracovat posudek, zda a do jaké míry může přípravek Clavin pacientům pomoci v porovnání s léky předepsanými lékařem. A závěr? „Clavin nemůže poruchy erekce vyléčit. Nemá léčebný efekt a nevede k posílení erekce,“ uvádí docent Lubomír Opletal z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Navíc je v tabletkách mnohem méně účinné látky, než je uvedeno na obalu a příbalovém letáku. „Obsah L-argininu byl výrazně nižší než deklarovaný,“ řekl docent Opletal.

Výrobce preparátu se však brání: „O kvalitě a účinnosti Clavinu svědčí fakt, že je nepopulárnějším přípravkem ve své kategorii s desetitisíci spokojenými zákazníky. Clavin je bezpečný a účinný,“ oponuje marketingový ředitel výrobce Jiří Kašpárek.

„Selhání v posteli patří stejně jako jiná onemocnění k lékaři. Jen tak se dá předejít závažným onemocněním a muž má záruku, že mu pomůžeme,“ říká sexuolog Ondřej Trojan s tím, že i moderní léky, jako je Viagra a další, by měli muži užívat jen na předpis doktora.


Test - Jak jste na tom, pánové? najdete v tištěném Aha!


Autor: Tomáš Lamberský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.