Nový zákoník práce: Co vše se změní? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový zákoník práce: Co vše se změní?

PRAHA – Hotovo! ODS se včera definitivně vzdala poslední snahu o úpravy nového zákoníku práce, jehož platnost od 1. ledna 2007 odhlasovali poslanci KSČM a ČSSD.



Co se tedy od 1. ledna také změní? Deník Aha! vybral 10 otázek, na které se zaměstnanci nejčastěji ptají.

1) Bude moci ještě zaměstnanec dostat výpověď kvůli špatné práci?
Jistě, ale jen pokud byl v předešlých šesti měsících kvůli opakovanému porušování povinností (např. pozdní příchody do práce) upozorněn na možnost výpovědi.

2) Existují i případy, kdy lze dát výpověď zaměstnanci okamžitě?
Ano, pokud byl např. odsouzen za úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu vězení na dobu delší než jeden rok. Nebo při závažném porušení povinností (svévolné opuštění pracoviště, popíjení alkoholu na pracovišti, několikadenní neomluvená absence, fyzické napadení kolegy…).

3) Jaké bude minimální odstupné při výpovědi z organizačních důvodů?
Od ledna bude výpovědní doba dvouměsíční a tříměsíční odstupné. Firma už ale nebude muset zaměstnanci hledat jiné volné místo, a to ani zdravotně postiženým.

4) Může zaměstnanec dostat od nadřízeného pokutu za špatnou práci?
Ne. To se ovšem nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá.

5) Budu mít nárok na odškodnění, pokud budu propuštěn ze zaměstnání ze zdravotních důvodů či kvůli pracovnímu úrazu?
Ano, zaměstnavatel vám bude muset vyplatit dvanáct měsíčních platů.

6) Je pravda, že v pracovních smlouvách už nebude smět být uvedeno rodné číslo zaměstnance?
Ano. Staré smlouvy se budou muset buď přepsat, či si od pracovníka vyžádat souhlas, že na nich může být jeho rodné číslo ponecháno. Personalisté se navíc nebudou smět při přijímacích pohovorech ptát na rodinný stav, věk, sexuální orientaci, počet dětí či na to, zda byl dotyčný například soudně trestán.

7) Mění se nějak zkušební doba?
Ano. Zkušební doba nesmí už být delší než tři měsíce (nesmí být tedy dodatečně prodlužována). A pokud zaměstnanec během zkušební doby onemocní, nesmí během prvních 14 kalendářních dnů nemoci dostat výpověď a zkušební lhůta se mu prodlužuje.

8) Je pravda, že bez souhlasu odborů nebudou smět zaměstnavatelé vydat žádný vnitřní předpis?
Ano. Přitaženo za vlasy – firma bez souhlasu »svých« odborů nebude smět zaměstnancům ani nařídit, aby za sebou zamykali dveře. Firmy, ve kterých odbory nejsou, budou tak o dost zvýhodněny.

9) Skutečně bude po dobu prvních 14 dnů pracovní neschopnosti vyplácet nemocenskou zaměstnanci jeho firma, a nikoliv stát?
Ano. A to ve výši 30 % průměrného výdělku za první tři dny nemoci a 69 % průměrného výdělku od čtvrtého dne. Zaměstnavatel bude mít ale také právo kontrolovat zaměstnance doma v době, kdy je nemocný.

10) Jak nový zákoník práce upravuje práci přesčas?
Počet přesčasových hodin odpracovaných za rok se snižuje na polovinu. Zaměstnavatel může nařídit práci přesčas maximálně 208 hodin ročně. A po dohodě se zaměstnancem maximálně 413 hodin ročně (nyní to bylo 816 hodin).


Autor: (pol)
Foto: Profimedia.cz

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.