Těžká cukrovkářka Monika: Pejsci jí zachraňují život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Těžká cukrovkářka Monika: Pejsci jí zachraňují život!

Monika a její pejsci
Monika a její pejsci (Monika Špičková)

Pes je přítelem člověka. Pro Moniku Špičkovou (29) je ale i životně nepostradatelným parťákem. Varuje ji totiž před blížícími se záchvaty cukrovky. Když má Monika vysoký krevní cukr, její hafan na ni štěká a zběsile pobíhá kolem své paničky. A když je krevní cukr velmi nízký a hrozí, že Monika omdlí, pejsek ji šťouchá pod kolena, aby si lehla na zem.

Terezka ji »rozhýbala«

Monika má cukrovku od dvanácti let a jako diabetička se musí hýbat, aby si udržela přiměřenou hladinu cukru v krvi. Ke sportu však měla vždy odpor, proto jí rodiče pořídili psa – černou kníračku. „Díky Terezce jsem začala chodit na procházky,“ říká Monika, která dříve dávala přednost knihám.

»Výchova« Terezky byla obyčejná až do jedné noci, kdy byla dívka s kamarády pod stanem. Fenka ji vzbudila, zběsile pobíhala po stanu a tahala za batoh. „Naštvaně jsem ji okřikla, myslela jsem, že škemrá o piškoty. Pak mi ale došlo, že mi je špatně, a tak jsem si vzala cukr. Terezka přestala šílet,“ vzpomíná. Úplnou náhodou se fenka naučila poznávat, kdy se o její paničku pokoušejí záchvaty. Když Terezka zestárla, pořídila si Monika šeltii Cornyho.


Corny »hlásil« i těžce zraněný

Corny se od Terezky všechno naučil a dokonce dokázal rozeznat, kdy má panička nízkou a vysokou hladinu cukru. „Hypoglykémii mi hlásil pobíháním a šíleným štěkáním. Při hyperglykémii se ke mě choval jako k opilci. Zdrhal pryč, v tu chvíli mě neměl rád.“ Varovat před záchvaty se Moniku snažil, i když byl zle pokousaný od německého ovčáka, který ho při venčení napadl. „V noci v bolestech a pod léky se ke mně připlazil, aby mě vzbudil a »řekl«, ať se najím,“ vypráví Monika o psí oddanosti.

Když Terezka umřela a na Cornyho toho bylo po krvavém boji s ovčákem moc, pořídila si diabetářka kříženečku Esinku. Ta se opět všechno naučila od staršího psího »hlásiče« „Při hypoglykémii mě místo štěkání šťouchá čumákem pod koleno,“ říká Monika. Corny díky Esince ožil a ubyly mu starosti s hlídáním Moniky.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.