Velký test játrových paštik: Která je lahodná a které se vyhnout? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký test játrových paštik: Která je lahodná a které se vyhnout?

Rohlík s paštikou patří mezi nejoblíbenější svačiny Čechů.
Rohlík s paštikou patří mezi nejoblíbenější svačiny Čechů. (Profimedia.cz)

Rohlík s paštikou je už tradičně jednou z nejoblíbenějších svačin, které si Češi dopřávají. Jenže! Není paštika jako paštika. Ta ideální by měla obsahovat hlavně tučnější vepřové maso a v případě játrovek především játra! Ve skutečnosti jsou ale v mnohých spíše takové pochoutky jako krevní plazma nebo strojně oddělené maso s kůží. Spotřebitelský měsíčník Svět potravin nechal devět sterilizovaných paštik otestovat v laboratoři. A tady jsou výsledky.

Co v testu nejvíce vadilo?

  • Překvapilo množství škrobů, náhražek a přídatných látek, které se vyskytují ve většině sterilovaných paštik. „Jakkoliv se jedná ve většině případů o látky přírodní, jistě je nelze považovat za látky tradiční a v některých případech složení výrobků připomíná spíše složení vánočního pudinku než masného výrobku,“ soudí odborníci.
  • U některých výrobků nebylo možné zjistit, jaký je skutečný obsah jater a masa. Výrobci schovávali skutečný obsah masa za výrazy typu »obsah masových surovin« nebo uvedli obsah masa, sádla a kůží dohromady, takže je nebylo možné od sebe odlišit.
  • Mezi další přídatné látky, které byste v domácí paštice jistě nehledali, patří barviva (košenila, barvivo z vysušených samiček hmyzu) a látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný nebo kvasničné extrakty).




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.