Velký test játrových paštik: Která je lahodná a které se vyhnout?
Rohlík s paštikou je už tradičně jednou z nejoblíbenějších svačin, které si Češi dopřávají. Jenže! Není paštika jako paštika. Ta ideální by měla obsahovat hlavně tučnější vepřové maso a v případě játrovek především játra! Ve skutečnosti jsou ale v mnohých spíše takové pochoutky jako krevní plazma nebo strojně oddělené maso s kůží. Spotřebitelský měsíčník Svět potravin nechal devět sterilizovaných paštik otestovat v laboratoři. A tady jsou výsledky.
Co v testu nejvíce vadilo?
- Překvapilo množství škrobů, náhražek a přídatných látek, které se vyskytují ve většině sterilovaných paštik. „Jakkoliv se jedná ve většině případů o látky přírodní, jistě je nelze považovat za látky tradiční a v některých případech složení výrobků připomíná spíše složení vánočního pudinku než masného výrobku,“ soudí odborníci.
- U některých výrobků nebylo možné zjistit, jaký je skutečný obsah jater a masa. Výrobci schovávali skutečný obsah masa za výrazy typu »obsah masových surovin« nebo uvedli obsah masa, sádla a kůží dohromady, takže je nebylo možné od sebe odlišit.
- Mezi další přídatné látky, které byste v domácí paštice jistě nehledali, patří barviva (košenila, barvivo z vysušených samiček hmyzu) a látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný nebo kvasničné extrakty).