VIDEO: Šestý smysl českých kaprů: Plavou na sever! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

VIDEO: Šestý smysl českých kaprů: Plavou na sever!

Zkušební kapřík zamířil očekávaným směrem.
Zkušební kapřík zamířil očekávaným směrem. (PETR NOVOTNÝ)

Mysleli jste si, že kapr v kádi či ve vaší vaně při čekání na paličku jen tak ve vodě odpočívá? Kdepak! Tým českých badatelů zjistil něco úplně jiného! Kapr přesně ví, co dělá! Plave na sever. Anebo na jih. Ale nikdy jinak!

Pokud čistě náhodou architekt vaší koupelny s kapřím instinktem nepočítal a postavil vanu tak, že se po ní kapřík severojižně prohánět nemůže, pak se ryba vytouženým směrem alespoň natáčí. Kompas v hlavě kaprů zkoumal tým vědců z České zemědělské univerzity (ČZU), Karlovy univerzity a německé Univerzity Duisburg–Essen, který zjistil, že »šestý smysl« má co do činění s geomagnetickým polem, závěry už publikovali v renomovaném vědeckém časopise PLOS ONE. „Vědci fotografovali ryby v kruhových kádích, z nichž dočasně odstranili přívody vzduchu, aby nezkreslovaly výsledky. Po vyhodnocení nebyla statisticky významná žádná jiná orientace než severojižní,“ vysvětlil mluvčí ČZU Josef Beránek.

Video se připravuje ...

Výzkumu, který zahrnoval přes 800 měření, se zúčastnilo na 14 tisíc kaprů z více než osmdesáti kádí a pětadvaceti různých lokalit.
I deník Aha! nechal kapra plavat ve vaně a výsledky výzkumu můžeme podepsat!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.