Vánoce jsou věda: Matematický vzorec pro zdobení stromečku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vánoce jsou věda: Matematický vzorec pro zdobení stromečku!

„Ale já měl z matiky čtyřku...“
„Ale já měl z matiky čtyřku...“ (Profimedia.cz)

Myslíte, že jsou Vánoce tak tradiční svátky, že už kolem nich nelze vymyslet nic nového. A že do jejich podoby už vůbec nemají co mluvit nějakcí univerzitní mudrcové? Chyba lávky! Budete se divit, jakou vědu přdstavuje vybírání a zdobení vánočního stromku a jak sofistikovaně se i u vás doma ve vaně pohybuje koupený šupináč!

Chcete dokonalý stromek? Vytaste kalkulačku!

Myslíte si, že stačí vybrat bohatý a symetrický vánoční stromek? Omyl, tím všechno teprve začíná! Nevhodný styl ozdobení může i z toho nejkrásnějšího stromku udělat nevzhledné, kýčovité či přeplácané koště! A nejde jen o barvy... Záleží také na počtu a velikosti ozdob včetně jejich královny – špičky! Jak si představují ideální stromek matematici z univerzity v britském Sheffieldu, najdete v galerii.

Víte, že...?

Chcete-li někoho ohromit, že si si pamatujete Ludolfovo číslo PÍ na 12 desetinných míst, pomůže vám tato říkanka a počty slov v ní: „Lín a kapr u hráze, prohlédli si rybáře. Udici měl novou, jikrnáči neuplavou.“ Z toho pak snadno sestavíte hodnotu pí = 3,141592653589.

Přečtěte si
sefildak
19. 12. 2012 • 22:25

Inu, udělali jich hned více... Začněme tou zjevnou - copak dělá ta v-dvojka ve vzorečku pro délku řetězu? Nechtělo to náhodou být v-na-kvadrát? A kde se nabrali ony magické Santa Clausovy indexy a Betlémské konstanty? V originální Sheffieldské zprávě nic takové není... Ono tam dokonce ani ty kvadráty nejsou! Ale žeby si někdo zkusil vyrátat magické konštanty, aby mu to pak s kvadrátama vyšlo pro 185-centimetrový stromeček? Jo... a co takhle uvést originální zdroj?

zaza30
17. 12. 2012 • 12:27

ať už táhnou s tou matikou do kelu, nenávidím ji!!! Kam všude to ještě nacpou, sakra???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.