Smrky, jedle, borovice... Jaký stromek vybrat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrky, jedle, borovice... Jaký stromek vybrat?

Jana Slezáková přijela do Zlína prodávat stromky ze středočeské Sázavy.
Jana Slezáková přijela do Zlína prodávat stromky ze středočeské Sázavy. (Aha! – Dan Černovský, pro Aha! – Jan Čada)

Už je to tu! Vánoční stromečky opět zaplavily nákupní centra a prostranství před trhy. A letošní svátky jsou pro ně přímo jubilejní! Stromeček totiž slaví 200 let od doby, kdy tuto zelenou a voňavou ozdobu Vánoc poprvé přivezl z Německa do českých zemí ředitel Stavovského divadla Karel Liebich, aby překvapil své přátele. Až ale vyrazíte na lov za nejkrásnějším stromkem se stovkou v kapse, určitě nepochodíte...

„Za stovku dostanete pár smrkových větviček, jinak jsou ceny podstatně vyšší,“ říká Jana Slezáková (24), která přijela do Zlína prodávat stromky ze středočeské Sázavy. Průměrné ceny stromků se v Česku pohybují podle výšky a druhu od 299 do 1299 korun. Raritou jsou ale i stromky v e-shopech za 3999 korun! Ne, za tu sumu peněz nedostanete stromeček ze zlata, ale jen »obyčejnou« třímetrovou kavkazskou jedli dovezenou z Dánska.

Jaké stromky frčí?

1. Smrčky

2. Jedle

3. Borovice, ty jsou letos spíše v ústranní zájmu.

Kolik za který dáte?

  • Smrk ztepilý od 299 do 499 Kč
  • Smrk pichlavý od 379 do 749 Kč
  • Jedle dánská od 349 do 699 Kč
  • Jedle kavkazská od 349 do 1299 Kč
  • Borovice černá od 449 do 689 Kč
  • Borovice lesní od 389 do 399 Kč

Malé stromky v květináči

  • V módě jsou také zhruba půlmetrové stromky zasazené v květináči. Ale nenechte se zmást, že si pak budete moct dřevinu zasadit na zahrádce! Prodejci varují, že takovéto stromky nejsou určeny pro výsadbu, protože mají osekané kořeny.
  • Smrčky od 198 do 249 Kč
  • Jedle od 349 do 499 Kč

Nenechte stromek uschnout, pronajměte si ho!

  • Pokud špatně snášíte, že řezané stromky po Vánocích uschnou a poté se vyhazují, můžete si živý stromek pronajmout! Díky projektu Pronájem stromků si můžete prostřednictvím internetové fotogalerie stromek vybrat a společnost vám ho přiveze domů. Začátkem ledna ho zase vrátí zpět do přírody.
  • Cena za 10 až 14 denní pronájem od 390 do 490 Kč. Objednávat je můžete na www.pronajemstromku.cz.

Za suchý stromek 250 Kč

  • Jako každý rok i letos nábytkářská firma Ikea vrací peníze za oschlý vánoční stromek.
  • Pokud si jej koupíte v Ikea za 499 Kč a mezi 7. až 27. lednem ho přivezete i s účtenkou zpět, dostanete 250 Kč slevu na další nákup.
  • Ikea slibuje, že za každý prodaný stromek vysadí v českých lesích stromek nový.

 

Facebook:gallery:false:false:false

Nakupte vánoční stromek snadno a bez problémů

První adventní neděle je za námi a kromě vánočních dárků je třeba nakoupit také stromek. Inspirujte se našimi radami. Uvidíte, že vybrat ten pravý a udržet ho co nejdéle svěží je v podstatě snadné.

Umělý, nebo živý?

První krok je jasný. Rozmyslete si, zda dáte přednost živému stromečku, který voní, ale opadává, nebo umělé napodobenině, s níž sice nebudou žádné starosti, nicméně hrozí, že nevykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Každá varianta má svá pro a proti, záleží tedy jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Milovníci živé krásy se každopádně nemusí bát, že koupí živého stromečku přispějí k zániku lesů. Takové stromky totiž vyrůstají ve školkách speciálně určených právě pro prodej na vánočních trzích. Dle provozovatelů je způsob plantážního pěstování k přírodě šetrný a naopak jí prospívá.

Rozhodně koupit!

Když už máte políčeno na živý stromeček, vydejte se pro něj k osvědčeným prodejcům. Krádež v lese se vám nemusí vyplatit. Pokud vás přistihne správce, odnesete si tučnou pokutu. V lepším případě získáte stromek napuštěný chemickou látkou, která při pokojové teplotě zapáchá. Neodborným
zásahem navíc můžete napáchat škody na přírodě. V součtu se tedy vyplatí stromeček koupit. Na prodejce narazíte téměř všude, nejčastěji před obchodními centry a potravinovými řetězci. Například v Kauflandu budou k dispozici už od 6. prosince. Pro zapomnětlivé tu stromeček seženete i na Štědrý den.

Nechte si poradit

Netušíte, který stromek je pro vás ten pravý? Zeptejte se školených prodejců. Jestli chcete, aby dlouho vydržel a neopadal předčasně, sáhněte po jedli. Musíte ale počítat s tím, že více zatíží vaši peněženku. Vánoční klasikou bývá smrk, ačkoliv tolik nevydrží a dříve opadá. Co se týká výšky, nejprodávanější jsou stromky mezi 1,5 a 2 metry. Vždy si stromeček dobře prohlédněte a teprve poté si jej nechte zabalit. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, že bude zdeformovaný nebo příliš řídký. Jehlice nesmí být suché, ale svěží a zelené. Cena je různá; před Kauflandem nakoupíte již od 250 korun za kus. Vybrat si přitom můžete jedli kavkazskou, smrk ztepilý, smrk pichlavý, borovici
černou nebo borovici lesní.

Zavlažujte, zavlažujte, zavlažujte

Jestliže stromeček nakoupíte s dostatečným předstihem, uchovejte ho v chladu, ideálně na zahradě ve stínu nebo ve sklepě. Nejlépe bude, když odříznete konec kmínku a ponoříte stromek do nádoby s vodou (neplatí pro teploty okolo nuly). Po přenesení do pokoje a upevnění do stojánku jej pravidelně zalévejte, a to až ke kůře, protože stromky sají vodu právě pletivem pod kůrou. Občas ho můžete postříkat vodou z rozprašovače, aby jehlice dostaly vláhu a obnovily svoji barvu.

Ekologická likvidace

Poté, co stromeček poslouží svému účelu, nepohoďte jej někde u cesty, ale zjistěte si, zda u vás v okolí neprobíhá kolektivní svoz použitých vánočních stromků, které se následně štěpkují nebo kompostují. Vánoční dekorace tak najde nové uplatnění.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.